Univerzita Palackého v Olomouci má nového rektora

6. 4. 2021 | Aktuality

Univerzita Palackého má nového rektoraAkademický senát olomoucké univerzity si zvolil nové vedení. Poté, co v prosinci odstoupil rektor Jaroslav Miller, zasedne ve vedení Univerzity Palackého Martin Procházka. Rektorem bude až do roku 2025.

Miller, který měl školu vést ještě další dva roky, rezignoval kvůli sporům ohledně nového vědeckého ústavu CATRIN. Projekt měl být realizován k 1. lednu letošního roku. Zejména kvůli neshodám s Přírodovědeckou fakultou se to včas nepodařilo, Miller tak nesplnil svůj slib a odstoupil.

Nově zvolený rektor Procházka působí v Ústavu lékařské genetiky Lékařské fakulty a v Ústavu porodní asistence Fakulty zdravotnických věd. Školu by měl vést od 1. května, předtím ho ale ještě musí do funkce jmenovat prezident.

“Za sebe můžu slíbit, že budu rektorem nejen dvou fakult, na kterých působím, ale rektorem celé univerzity. Slibuji, že budu dodržovat všechno to, co zaznělo v předvolebních debatách – nabízím tedy otevřené dveře, volná diskuzní fóra, transparentnost a komunikaci,” uvedl v projevu po zvolení. Procházka se chce zasadit o to, aby se UPOL stala silnou institucí a – jak upozorňuje web Olomoucká drbna – aby se významným způsobem podílela na společenském dění s evropským přesahem. Jeho cílem je také zklidnit napjatou situaci kolem ústavu CATRIN.

Ke zvolení Procházkovi pogratuloval i dosavadní rektor Miller: “Blahopřeji budoucímu panu rektorovi k úspěšné volbě i k jeho osobnímu úspěchu. Znám pana profesora jako uvážlivého kolegu, pod jehož vedením se bude univerzita nepochybně dále rozvíjet,“ vzkázal svému nástupci.

Zdroj: Olomoucká drbna

Další články k tématu