Univerzita Karlova chce zrušit svůj ústav v Karlovarském kraji

13. 7. 2022 | Aktuality

Karlovarský krajUniverzita Karlova působí převážně v Praze, ale své pobočky má i v jiných městech. Jedním z nich jsou Mariánské Lázně, kde sídlí Ústav jazykové a odborné přípravy. Ten nyní největší česká univerzita plánuje uzavřít. Jako příčinu uvádí pokles počtu přihlášených studentů a finance.

Roční studium v Mariánských lázních bylo zaměřené na výuku českého jazyka a lékařských a přírodovědných oborů. Hlásili se na něj především studenti ze zemí bývalého Sovětského svazu. Vedení Mariánských Lázní i Karlovarského kraje se rozhodnutí univerzity pobočku uzavřít nelíbí a postavili se proti němu.

„Pro nás je největší argument to, že během roku, kdy se tady studenti připravují na výuku na Univerzitě Karlově, získají k městu vztah a potom je velká pravděpodobnost, že se po dokončení studií do našeho regionu vrátí,“ uvedl Martin Kalina, starosta Mariánských Lázní. Univerzita Karlova od svého záměru ustoupit neplánuje. Odmítla i nabídku finanční podpory ze strany Mariánských Lázní či Karlovarského kraje.

To, že Univerzita Karlova plánuje 70 let fungující pobočku uzavřít a jejích devět zaměstnanců propustit, se vedení Mariánských Lázní dozvědělo na začátku června. Kvůli válce na Ukrajině pobočku přestali navštěvovat studenti z Ruska. Negativní dopad na ni měla i pandemie koronaviru. Ještě před dvěma lety přitom byla kapacita tříd zaplněná.

V Karlovarském kraji funguje jen několik soukromých vysokých škol. V Chebu působí pobočka ekonomické a pedagogické fakulty Západočeské univerzity v Plzni. Nedostatek veřejných vysokých škol má podle vedení samospráv za následek odchod mladých lidí z Karlovarského kraje. Ten má kvůli tomu podle vedení kraje nejhorší kvalifikační složení obyvatel v Česku.

Místo pobočky Univerzita Karlova plánuje v Mariánských Lázních zavést výcvikové středisko, které bude provozovat semináře a workshopy pro studenty i akademické pracovníky. O budoucím vývoji střediska budou společně jednat představitelé Karlovarského kraje a zástupci Univerzity Karlovy.

„Jde nám o to, aby absolventi univerzity měli zájem jít do kraje pracovat, usadit se tu. Univerzita má také zájem podpořit učitelské obory, dovzdělávání neaprobovaných vyučujících a kraji tak opět přímo pomoci,“ doplnil mluvčí Univerzity Karlovy Václav Hájek.

Zdroj: Novinky.cz