UHK má novou, Přírodovědeckou fakultu

23. 5. 2010 | Aktuality

Akademický senát Univerzity Hradec Králové po předchozím souhlasu akreditační komise schválil vznik nové součásti školy a od 1. září 2010 oficiálně otevře svou vlastní Přírodovědeckou fakultu. Ta vznikne oddělením kateder biologie, fyziky, matematiky, chemie a informatiky od mateřské Pedagogické fakulty.

Zmíněná pracoviště provozují obory bakalářského, magisterského a doktorského studia, konkrétně jde o Systematickou biologii a ekologii, Fyzikálně-technická měření a výpočetní techniku, Bezpečnost práce v nevýrobní sféře a Finanční a pojistnou matematiku. Ačkoli tedy uchazeči hlásící se na tyto obory budou skládat přijímací zkoušky ještě na Fakultu pedagogickou, po zápise v novém akademickém roce se již oficiálně stanou studenty Přírodovědecké fakulty. Od 1. září 2010 bude Přírodovědecká fakulta vzdělávat celkem asi sedm set studentů.

Kromě této vnitřní restrukturalizace však univerzita plánuje v nejbližších letech dokončit také univerzitní areál Na Soutoku, který by byl určen přímo pro Přírodovědeckou fakultu. Pravomocné stavební povolení k němu a současně kladné posouzení přijatelnosti tohoto projektu od ministerstva školství získala univerzita už v březnu. Nyní ministerstvo posuzuje projektovou žádost univerzity o financování objektu přírodovědných oborů z operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace. Konečný výrok zřejmě padne letos v létě.

Pokud univerzita uspěje, začne se areál stavět na jaře 2011 a dokončen by měl být o dva roky později. Ještě letos chce univerzita vynaložit osm milionů korun na restrukturalizaci Pedagogické fakulty, přičemž větší část těchto peněz půjde na personální posílení profesorského sboru a modernizaci laboratoří.

Zdroj: www.uhk.cz