TUL vyvíjí unikátní motorku. O její technologii má zájem i Jawa

7. 6. 2021 | Aktuality

TUL mechatronikaTechnologická univerzita v Liberci se podílí na vývoji jedinečného stroje. Její krosový motocykl na elektrický pohon má zásluhou své výkonné baterie dojezd sto kilometrů. Jedná se o unikát a zájem o něj má i známý výrobce motorek Jawa.

„Naším cílem bylo, aby měla motorka zajímavý výkon při důstojném dojezdu. Chtěli jsme dosáhnout minimálně sta kilometrů bez větších omezení, a to se nám podařilo. Komerčně dostupné stroje se stejným výkonem takového dojezdu stále většinou nedosahují. Problém je u nich v kapacitě baterií. Náš dojezd zatím nebude při maximální rychlosti, která je u námi vyvíjené motorky 115 kilometrů v hodině, ale při průměru osmdesáti kilometrů v hodině, kdy motocykl už rozhodně nebude brzdou provozu i mimo město,“ uvádí Pavel Jandura z Ústavu mechatroniky a technické informatiky.

„V městském prostředí by mohl být dojezd ještě vyšší než sto kilometrů i díky využití rekuperace. Záleželo by na stylu jízdy a členitosti terénu,“ doplňuje za vývojový tým Lukáš Krčmář.

Univerzitní motocykl momentálně prochází kombinací testů na uzavřeném okruhu, ve zkušebně hnacích ústrojí i v laboratoři univerzitního výstavu. K těmto testům univerzita používá pokročilé přístrojové i softwarové vybavení.

Motorka však neslouží jenom pro testování, ale i během výuky. Studenti díky ní zjišťují, že i malý stroj může mít s výkonným motorem a baterií dlouhý dojezd. Činnost vědců z fakulty mechatroniky zaujala i známého výrobce motorek Jawa. Ten jejich řešení chce použít ve svém elektrickém motocyklu, na jehož vývoji právě pracuje.

Zdroj: Deník.cz, TUL