TUL vyvíjí unikátní motorku. O její technologii má zájem i Jawa

7. 6. 2021 | Aktuality

TUL mechatronikaTechnologická univerzita v Liberci se podílí na vývoji jedinečného stroje. Její krosový motocykl na elektrický pohon má zásluhou své výkonné baterie dojezd sto kilometrů. Jedná se o unikát a zájem o něj má i známý výrobce motorek Jawa.

„Naším cílem bylo, aby měla motorka zajímavý výkon při důstojném dojezdu. Chtěli jsme dosáhnout minimálně sta kilometrů bez větších omezení, a to se nám podařilo. Komerčně dostupné stroje se stejným výkonem takového dojezdu stále většinou nedosahují. Problém je u nich v kapacitě baterií. Náš dojezd zatím nebude při maximální rychlosti, která je u námi vyvíjené motorky 115 kilometrů v hodině, ale při průměru osmdesáti kilometrů v hodině, kdy motocykl už rozhodně nebude brzdou provozu i mimo město,“ uvádí Pavel Jandura z Ústavu mechatroniky a technické informatiky.

„V městském prostředí by mohl být dojezd ještě vyšší než sto kilometrů i díky využití rekuperace. Záleželo by na stylu jízdy a členitosti terénu,“ doplňuje za vývojový tým Lukáš Krčmář.

Univerzitní motocykl momentálně prochází kombinací testů na uzavřeném okruhu, ve zkušebně hnacích ústrojí i v laboratoři univerzitního výstavu. K těmto testům univerzita používá pokročilé přístrojové i softwarové vybavení.

Motorka však neslouží jenom pro testování, ale i během výuky. Studenti díky ní zjišťují, že i malý stroj může mít s výkonným motorem a baterií dlouhý dojezd. Činnost vědců z fakulty mechatroniky zaujala i známého výrobce motorek Jawa. Ten jejich řešení chce použít ve svém elektrickém motocyklu, na jehož vývoji právě pracuje.

Zdroj: Deník.cz, TUL

Další články k tématu

Přes 50 procent učitelů je pro umělou inteligenci ve školách

  Pro začlenění umělé inteligence (AI) do výuky se vyslovilo 56 procent učitelů. Vyplývá to ze studie Univerzity Palackého v Olomouci a společnosti Microsoft. Naopak 19 procent vyučujících si myslí, že AI do výuky nepatří. Vedoucí výzkumného týmu Kamil Kopecký však upozorňuje, že ačkoliv většina pedagogů je pro umělou inteligenci, pohled na ni má každý jiný. […]

číst více

Stavíme raketové motory, programujeme roboty a experimentujeme s textiliemi

V Plzni se odehrává revoluce v technologiích, která mění nejen lokální průmysl, ale ovlivňuje i globální perspektivy v různých odvětvích. Nadšení jedinci, kteří se nespokojí s pouhým pozorováním současného stavu věcí, již za doby svého studia aktivně přispívají k novým inovacím a objevům. Stavím raketový motor Jsem Martin a mám tu čest být součástí týmu, […]

číst více

Stále máte čas! Které školy ještě berou přihlášky?

Březnem to neskončilo. I v dubnu se můžete stále hlásit na některé veřejné vysoké školy. U vybraných fakult a oborů pak přihlášky můžete posílat ještě i v květnu a červnu. Mendelova univerzita v Brně – Fakulta regionálního rozvoje a mezinárodních studií přijímá přihlášky do 30. dubna, Provozně ekonomická fakulta na některé obory až do 13. června Policejní […]

číst více