Tři důvody, proč jít na vejšku

20. 1. 2020 | Rady maturantům

jít na VŠVysoká škola není pro každého a titul není zárukou úspěchu. Nicméně jsou dovednosti a schopnosti, které můžete získat jenom při studiu. Takže jaký přínos pro vás bude mít studium na vejšce? Čtěte.

1. Získáte specializaci

V oborech jako lékařství, právo nebo chemie bez vysokoškolského titulu prakticky pracovat nemůžete. Pokud vás láká budoucnost v některém z nich, máte tedy celkem jasno o tom, zda se přihlásit na VŠ. U jiných oborů už to tak jednoznačné není. Příkladem je třeba informatika, kde se přihlíží spíš k praktickým dovednostem. Na druhou stranu, vysoká škola vám pomůže rozšířit si obzory o tom, co všechno je možné v tomto oboru vykonávat a můžete se při studiu zaměřit na konkrétní oblast. Jestli si nejste jisti, zda je pro vás studium nezbytné, představte si sebe za 10 let a zodpovězte si otázku, kde byste chtěli pracovat. Následně se podívejte na inzeráty poptávající obdobné pozice a zjistěte, zda jejich zadavatelé požadují vysokoškolské vzdělání.

2. Podle statistiky vyděláte víc peněz

Nedá se říct, že by to bylo pravidlo, ale statisticky vzato vydělávají vysokoškolští absolventi více peněz než ti, kteří mají pouze maturitu. Server Business Insider provedl loni studii, ve které zjistil, že američtí absolventi vydělávají až o 167 procent víc než absolventi středních škol. Průměrně si vysokoškoláci ze zemí OECD – mezi něž se řadí i Česko – vydělají o 56 procent víc než středoškoláci.  S vyšším dosaženým titulem pak stoupá i plat.

3. Osvojíte si užitečné schopnosti

Kromě znalostí potřebných k získání titulu vás univerzita naučí ještě spoustu dalších věcí, které můžete aplikovat nejen v budoucím zaměstnání, ale obecně v životě. Naučíte se provádět výzkum, psát eseje, dodržovat termíny, prezentovat svou práci před lidmi, pracovat pod tlakem, nakládat s časem, kriticky uvažovat, pracovat v týmu či plnit zadané úkoly. Zaměstnanci tyto dovednosti nesmírně oceňují a je to i jeden z důvodů, proč snadno nachází uplatnění i studenti humanitních oborů.

Nejdůležitější je, abyste si o tom, zda půjdete na VŠ či ne rozhodli sami. Jestliže se hlásíte, protože vás k tomu nutí vaše okolí, určitě to není správně. Pokud jdete studovat po nátlakem a postrádáte motivaci, nemůžete být na VŠ spokojení.

Zkuste si proto zodpovědět následující otázky, abyste zjistili, zda na VŠ opravdu chcete a zda vás studium může někam posunout:

Chci opravdu jít na vysokou? Nebo to dělám jen proto, abych nezklamal očekávání svého okolí?

Jakým způsobem mě může studium přiblížit k mé vysněné práci?

Jsem připraven na to, že kvůli škole budu muset odsunout do pozadí jiné věci?

Výhodou je, že i v případě, že až v průběhu studia změníte na vysokoškolský život názor, můžete studium snadno přerušit, nebo si zvolit jiný studijní obor.

Zdroj:

https://www.careeraddict.com/

https://collegeinfogeek.com/