Jak si vybrat studijní obor

14. 1. 2020 | Pro uchazeče na VŠ

??????????????????????????????????????????Čeká vás letos rozhodování, na jakou VŠ si podat přihlášku? Pokud zatím vůbec netušíte, jaký obor je pro vás nejvhodnější, poradíme vám, jaké otázky si musíte před rozhodnutím zodpovědět i jak zjistit, jaké jsou vaše silné stránky.

Ujasněte si své cíle

Předtím, než si podáte přihlášky, měli byste si zodpovědět následující: Proč vlastně chci jít studovat vysokou školu? Spousta studentů nezná přesnou odpověď, přitom je to zásadní otázka. Univerzita je pro mnohé středoškoláky další přirozený krok a vliv na jejich rozhodování mohou mít i nároky rodičů. Při výběru konkrétního oboru si však musíte ujasnit, jaké jsou vaše cíle do budoucna a jaké máte důvody pro studium univerzity.

Pokud chcete jít na vysokou, abyste získali kvalifikaci pro určitou zaměstnání, případně abyste vylepšili své budoucí šance na trhu práce, pak je vysoká škola dobrým místem, kde začít. Jestli je vaším cílem přijít na to, co chcete v životě dělat, pak vám vysoká škola rovněž může pomoct. Jakmile si zformulujete obecný cíl, můžete přijít na to, jaký obor vám pomůže se co nejvíce přiblížit vašemu cíli.

Promluvte si se staršími studenty a vyučujícími

Škola si ve fázi podávání přihlášek nevybírá vás – to vy si vybíráte školu. S výběrem vám pomůžou informace na webech škol i jednotlivých kateder a oborů. Nejlepší ale je jít přímo ke zdroji, tedy na samotnou školu za jejími studenty nebo vyučujícími.

Většina škol pořádá dny otevřených dveří nebo jiné veřejné akce, kde se můžete se studenty i s profesory setkat. Pokud termín DOD nestíháte, najděte si na stránkách univerzity kontakty na studenty (k dispozici bývá spojení na ty, kteří například zastávají funkci ve fakultních senátech) nebo vyučující a požádejte je, zda byste je mohli ohledně studia vyzpovídat. Zpravidla vám budou ochotni pomoci, případně vás odkážou na vhodnějšího respondenta.

Jestli chcete získat opravdu necenzurovaný pohled na to, jak to na daném oboru chodí, obraťte se na studenta, ideálně takového, který je vám věkově blízko, abyste se při ptaní nemuseli ostýchat.  Studenti si obvykle neberou servítky, a když se jim něco nelíbí, zpravidla vám to také sdělí.

Neřiďte se přáním ostatních

Když dojde na výběr oboru, lidé ve vašem okolí budou mít jasný názor na to, jaký vysokoškolský obor je nejlepší. Navíc se mnohdy jejich názory budou od sebe lišit.

Dobrá zpráva je, že je nemusíte poslouchat. Vaši blízcí to sice s vámi nejspíš myslí dobře, ale někdy se stane, že si prostřednictvím vás chtějí plnit vlastní sny, a tlačí vás na obor, který sami studovali, nebo který studovat chtěli, ale nikdy nedostali šanci, a to bez ohledu na vaše názory, schopnosti a přání.

Takže v tomhle případě platí – naslouchej, když chceš, klidně si nech poradit, ale konečný názor si udělej sám. Neřiďte se tedy tím, že si vaši rodiče či jiní příbuzní myslí, že po absolvování některých oborů v budoucnu nenajdete práci – pravda to totiž nebývá.

Sepište si svoje schopnosti

Pokud zatím absolutně netušíte, kde byste v budoucnu chtěli pracovat, sepište si seznam věcí, které vám jdou a ve kterých jste dobří. Pomoc vám může i náš test, který vám i rovnou doporučí vhodné obory.

Jako příklad si vezměme třeba to, že vám jde angličtina. Znalost tohoto jazyka je v dnešním světě prakticky povinná, její studium vám nicméně může otevřít dveře do spousty zajímavých (i výdělečných!) odvětví, jako je třeba překladatelství, cestovní ruch, lektorství, žurnalistika…

Není tak vůbec nutné zaměřovat se pouze na ty „nejvíc perspektivní“ obory, kterými jsou v dnešní době hlavně ty technické. Většina oborů – samozřejmě i těch humanitních – nabízí širokou míru uplatnění. Během studia totiž můžete zkoušet kromě povinných předmětů i volitelné, které vám pomůžou rozšířit obzory i za hranice toho, co studujete.

Zdroje:

https://collegeinfogeek.com/how-to-choose-a-major/

https://collegeinfogeek.com/dumb-major-choice-mistakes/

https://zety.com/blog/how-to-choose-a-major

Další články k tématu