Tipy na lepší organizaci času, které vám usnadní studium

28. 5. 2024 | Studentský život

time managementTime management pomáhá efektivně využívat čas, který máte k dispozici. Jedná se o dovednost, kterou se můžete naučit a postupně se v ní zdokonalovat. Je to taky něco, co vám může usnadnit studium. Existují postupy a metody, díky kterým se například naučíte lépe nakládat s časem nebo přiřadit úkolům priority.

Než s time managementem vůbec začnete, měli byste se zaměřit na to, co je vaším cílem a jak ho chcete dosáhnout. Cíle si můžete rozdělit do různých kategorií tak, abyste na první pohled viděli, co je pro vás důležité.

Někteří se přiklání k tomu mít jeden hlavní cíl, jiní spíše doporučují mít více dílčích cílů. Můžete si za hlavní cíl určit například odevzdání diplomové práce. Jedná se o dlouhodobý cíl, tedy takový, na jehož splnění budete potřebovat více času. Dílčími cíli pak může být například účast na přednášce či zpracování úkolu.

ABC analýza

ABC analýza je jednoduchou metodou, pomocí které můžete rychle roztřídit úkoly podle důležitosti. Jednotlivé úkoly dělí na klíčové, důležité a nepodstatné. Můžete ji uplatnit nejenom při organizaci svých studijních povinností, ale třeba i v pracovním či osobním životě.

Funguje to tak, že si napíšete zkratkovitě na papír všechny povinnosti a úkoly – ty, na které se těšíte, i ty, které byste radši neměli. Ke každému úkolu si pak napíšete buď A, B, nebo C podle následujícího pravidla:

A – Důležité a naléhavé

B – Důležité ale nenaléhavé

C – Nejsou důležité ani naléhavé

Nejdřív byste se měli pustit do úkolů, které jsou označené písmenem A. Jejich splnění vám také pravděpodobně v tu chvíli bude způsobovat největší stres.

Plánování

Klíčovou součástí studijního života by mělo být plánování. To vám pomůže na nic nezapomenout, mít o úkolech přehled a vědět, co aktuálně nejvíc „hoří“.

K plánování můžete použít jednoduchý kalendář položený na stole nebo aplikaci v mobilním telefonu. Stejně tak plánování usnadní i TO-DO listy, do kterých si zapíšete úkoly a termíny, kdy musí být splněné. Nejenže seznam úkolů budete mít stále na očích, ale navíc budete mít dobrý pocit pokaždé, když si nějaký z nich budete moct odškrtnout.

Pracovní prostředí

Místo na studium a místo na odpočinek by měly být oddělené. Pokud chcete zvýšit svoji produktivitu, měli byste se například úplně vyhnout psaní úkolů v posteli. Pokud se tomu nevyhnete, vytváříte si nezdravé asociace a dáváte hlavě signál, že místo, kde chcete spát, není na spaní.

Studovna by tak měla být ideálně jinde než v ložnici, ale když to nejde jinak, měli byste studovat alespoň u pracovního stolu. Místnost pro učení by pak měla být plná přirozeného světla, tichá a uklizená. Tak, aby vás nic nerozptylovalo, jakmile se pustíte do plnění úkolů.

V neposlední řadě určitě pomůže vytvoření rutiny. Když totiž budete vědět, že každý den například okolo třetí hodiny sedáte ke stolu a začínáte studovat, zvyknete si na to. A bude vám pak připadat zvláštní, když to dělat nebudete.

 

Zdroje:

https://www.sleepfoundation.org/sleep-hygiene/remote-work-and-sleep

https://www.michaelpage.com/advice/career-advice/growing-your-career/5-tips-better-your-time-management

JÍRA, Stanislav a HUMLEROVÁ, Veronika. Time-management. České Budějovice: Chance in Nature – Local Action Group, 2013. ISBN 978-80-7394-408-7.

Další články k tématu

Dvanáct nejlepších aplikací pro studenty

Na každý problém existuje aplikace. A platí to i pro problémy studentů. Chcete začít šetřit peníze nebo se naučit svahilsky? Vybrali jsem pro vás 12 aplikací, díky kterým zvládnete tohle i mnoho dalšího. StoryShots StoryShots pomáhá všem vytíženým studentům, kteří nestíhají číst. V aplikaci najdete shrnutí knih v textové, obrázkové a video formě. Během několika minut se […]

číst více

Sedm tipů, jak se učit o Vánocích

Vánoce jsou svátky klidu a pohody. Pro vysokoškoláky, které hned na začátku ledna čeká zkouška, jsou ale často tou poslední možnou dobou, kdy se na ni mohou připravit. Jenže cukroví a bramborového salátu je hodně, zatímco motivace a disciplíny málo. Jak tedy zvládnout učení i slavení? Stačí když si efektivně rozvrhnete čas a naučíte se […]

číst více

Šest tipů pro pohodový start studia na VŠ

Možná jste právě dokončili střední školu, chystáte se na vysokou a vlastně vůbec nevíte, co čekat.  Prázdniny utečou jako voda a vy se ani nenadějete a už budete poprvé stát půdu vaší budoucí alma mater. Jak se na takový krok připravit? A jde to vůbec? Ukliďte si věci ze střední školy Po ukončení střední školy […]

číst více