O které studijní obory je letos největší zájem?

21. 3. 2013 | Přijímací řízení

V posledních letech můžeme neustále slyšet, že největší uplatnění na trhu práce naleznou absolventi technických oborů. Mohli bychom tedy předpokládat, že uchazeči se budou těmito statistikami při podávání přihlášek na vysokou školu řídit a čísla budou hovořit právě ve prospěch exaktních věd. Není tomu ale tak, mezi maturanty vedou humanitní obory.

Vyplývá to alespoň z vyhodnocení sledovanosti portálu Jobs.cz, který od ledna letošního roku zaregistroval více než 200 tisíc návštěv v sekci s přehledem možností studia na vysokých školách a univerzitách. Téměř pětina uchazečů hledala nejvíce v kategorii humanitních a společenských věd. Přes 18 procent zájemců se zajímalo o ekonomii a management. Medicína a farmacie se umístily až na třetím místě a s velkým odstupem, klíčová slova spojená s tímto studiem vyhledávalo „pouhých“ 10,3 procenta lidí. Naopak nejhůře si vedlo zemědělství a veterinární studia, zájem o ně projevily jen 4 procenta lidí. Technické obory, které by vzhledem k relativně snadné zaměstnatelnosti absolventů měly uchazeče lákat nejvíc, získaly 8,3 procent celkového podílu.

Mezi technickými obory se potenciální uchazeči nejvíce zajímají o informatiku, strojní a stavební inženýrství. Mezi humanitními obory je to pak psychologie a psychoterapie nebo sociální práce. Jedničkou mezi ekonomickými obory je cestovní ruch, studenti se však zajímají také o marketing. Zajímavostí je, že mezi lékařskými obory je pojem medicína až na třetím místě, studenty více láká například fyzioterapie nebo jiné zdravotnické obory.

„Nelze paušálně tvrdit, že jedinou správnou volbou pro studium jsou nyní pouze technické obory,“ komentuje tuto situaci Tomáš Ervín Dombrovský, analytik společnosti LMC, která portál Jobs.cz provozuje. „Aktuální poptávka po jejich absolventech je sice vysoká, studium humanitních či ekonomických oborů však může člověku poskytnout větší prostor pro pozdější změnu zaměření, a tím i vyšší pružnost na pracovním trhu. Technická zaměření navíc řada středoškoláků vnímá jako příliš obtížná a mnohdy ani nesplňují jejich představu o vysněné práci. Volbu oboru přitom nejvíce ovlivňuje vlastní zájem a chuť věnovat se té které činnosti, skutečné možnosti pozdějšího uplatnění na trhu obvykle u mladých nehrají velkou roli.“

Fakt, že u uchazečů vedou spíše obory vycházející ze společenských věd, potvrzuje také letošní ročník veletrhu vysokých škol. I zde si studenti nejčastěji zjišťovali, zda se na daném oboru neučí matematika a největší nával byl jako již tradičně u stánků s cizími jazyky.

Zdroje: Jobs.cz a LMC
Foto: Shutterstock

Další články k tématu