Tak nám vypnuli internety aneb Zkouškové ve světě

2. 7. 2018 | Stojí za přečtení

Nekompromisní zákaz používání mobilů a veškeré elektroniky při zkouškách platí už prakticky po celém světě. Jenže student je tvor vynalézavý, a tak se vždycky najde alespoň jeden jedinec, který se ho pokusí obejít. A protože už ani mikročipy schované ve spodním prádle nejsou výjimkou (zdravíme vynalézavce do Indie!), je třeba přijít s mnohem tvrdšími opatřeními. Třeba s odpojením internetu v celé zemi.

 

K tomuto kroku přistoupili letos v Alžírsku po zkušenosti z minulého roku, kdy se maturitní testy objevily online ještě před samotnou zkouškou. Bez připojení se tak na dvě hodiny ocitli nejen samotní maturanti, ale všichni Alžířané. Nefungovala mobilní data ani pevné připojení. Offline byly i zpravodajské servery. Několika hodinové výpadky mají pokračovat i v následujících dnech.

 

Alžírský operátor Algérie Telecom situaci odůvodnil tím, že se pouze snaží, aby maturitní zkoušky proběhly hladce. Internet uživatelům odpojil na základě instrukcí vlády.

 

Podobná opatření nejsou ve světě vůbec ojedinělá. Například v Iráku se internet během zkouškového odpojuje dokonce na tři hodiny denně již pravidelně několik let.

 

Pokud považujete postup těchto zemí za extrémní, tak vězte, že jinde dokážou být ještě radikálnější a důmyslnější. Například v Thajsku se v boji proti opisování vytasali s tradičnější zbraní. Studenti dostanou na hlavu novinové čepičky, které jim zakryjí případný výhled na spolužákovi odpovědi. Na druhou stranu mohou mít v šeru pod novinovým papírem špatný výhled i na své vlastní zadání. Účel to každopádně splňuje, navíc je to ekologické.

 

Blízko k přírodě mají také zájemci o vojenskou akademii v indickém Biháru. Ti totiž své vstupní testy píšou úplně nazí, takže jejich prostor pro umístění taháku je značně omezen. O něco méně jsou nuceny si odkládat studentky z provincie Ťi-lin v Číně. Ty nesmějí na zkoušku GaoKao (o které jsme psali zde) nosit podprsenku. Ta je podle tvůrců pravidla ideálním místem pro ukrytí elektronického transmitteru. Tak určitě…

Další články k tématu