Studium za Velkou čínskou zdí

1. 6. 2012 | Studium v zahraničí

Číňané jsou lidé, kteří do svého vzdělání investují nejen mnoho peněz, ale také své energie. Konkurence na středních školách a univerzitách je veliká, vždyť diplom může mnohým studentům a jejich rodinám zajistit téměř bezstarostný život. Už proto stojí za to si tamní vzdělávací systém vyzkoušet alespoň na jeden semestr. V rámci takzvaných meziuniverzitních, mezifakultních a mezivládních kulturních a vzdělávacích dohod můžete na mnohých českých univerzitách opustit na jeden nebo více semestrů svou univerzitu a výměnou studovat v Číně. Tento systém funguje v podstatě jako nám známější Erasmus, dohody však nejsou pod patronátem Evropské unie a studijní stipendium závisí na konkrétní nabídce vaší školy či ministerstva školství.

*Velká čínská zeď*Velká čínská zeď

Kam a co studovat?

Pokud vás však láká odjet do Číny na delší dobu než na 5 až 10 měsíců, můžete se po maturitě či po ukončení bakalářského studia přihlásit na některou z mnoha čínských univerzit. V Číně také můžete studovat v postgraduálních programech. Stačí si jen najít obor, který vás zajímá, správnou lokalitu a univerzitu, zaplatit letenku a vyrazit. Při výběru z mnoha programů by vám mohla pomoct webová stránka organizace AOEhome, na které najdete podrobný přehled všech čínských univerzit a jejich programů v angličtině. Podle vašeho zaměření si pak můžete vybrat mezi studiem mezinárodního práva, tradiční čínské medicíny, ekonomiky a businessu, angličtiny a dalších. Čínské vysoké školy zprostředkovávají také mezinárodně uznávané kurzy MBA či studijní programy zaměřené na umění. Pro sinology zmiňme, že do Číny se samozřejmě dá vyjet i na různé jazykové kurzy, které mohou mít podobu letní školy nebo specializovaných dlouhodobých kurzů.
Pro přehled jsme vybrali některé z nejlépe hodnocených čínských univerzit:

Než se vydáte na cestu

Pokud už jste se rozhodli pro svou univerzitu a délku pobytu, můžete začít balit. Nejdříve ale budete potřebovat vyřídit všechny potřebné dokumenty. Nejprve si na stránkách čínské univerzity a s pomocí svého studijního oddělení zjistěte, jaké všechny dokumenty s sebou musíte do Číny přivézt. Některé univerzity požadují před začátkem studia v angličtině nějaké osvědčení o vašich znalostech tohoto jazyka. Dalším potřebným dokumentem by mohl být výpis vašich dosavadních studijních výsledků nebo potvrzení o dobrém zdravotním stavu (povinné téměř na všech univerzitách). Pokud budete bydlet na koleji, může se stát, že po vás bude univerzita chtít potvrzení z banky, že jste schopni po celou dobu splácet všechny výlohy spojené se studiem.

Náklady spojené se studiem v Číně se samozřejmě liší podle města a univerzity, kterou jste si vybrali. Nejdráže bude v Pekingu nebo v Šanghaji, poměrně levnou lokalitou pro studenty je například provincie Yunnan (Jün-nan) na jihu Číny. Poplatky za studium se v Číně ročně pohybují v přepočtu od 40.000 do 80.000 korun, máte ale možnost zažádat o různá stipendia. V rámci mezinárodních kulturních dohod se na některých školách dokonce školné neplatí. Ubytování na koleji vyjde přibližně na 4 000 korun, roční zdravotní pojištění okolo 2 000 korun. Na čem si však můžete poplatky vynahradit, je jídlo a stravování. To je v Asii obecně poměrně levnou záležitostí. Proto se i samotní Číňané většinou stravují v restauracích. A pokud najdete dobrou místní neturistickou restauraci, můžete si na skvělé vícechodové večeři pochutnat například i za 40 korun.

*Rýžová políčka v provincii Kuang-si*Rýžová políčka v provincii Kuang-si

Před vstupem do Čínské lidové republiky si budete muset také zařídit vízum. Pokud plánujete v zemi studovat déle než 180 dní (tj. 6 měsíců), musíte si zažádat o speciální studijní vízum. V opačném případě by vám mělo stačit vízum turistické (buď na jeden, dva nebo více vstupů – od toho se také odvíjí cena). Více informací naleznete na stránkách Ministerstva zahraničních věcí ČR nebo na stránkách čínské ambasády.

Výhody a nevýhody studia v Číně

Ať už si vyberete dlouhý, nebo kratší studijní pobyt v takzvané Říši středu, můžete se určitě těšit na krásné kulturní zážitky, které byste v rámci Erasmu pravděpodobně nezažili. Čína je totiž zemí s odlišnou kulturou, jinými zvyky a jinými tradicemi. Čínské školství by vám kromě zlepšení jazyka mělo především ukázat i jiný rozměr studia a nové pohledy na vaši specializaci. Pokud rádi cestujete, můžete využít příležitostí a podívat se i do jiných koutů východní Asie nebo prostě jen cestovat po Číně. Tuto obrovskou zemi totiž jen těžko poznáte za pár týdnů, na její prozkoumání je zajisté potřeba i několik měsíců, ne-li let. Oproti evropským studijním pobytům však musíte počítat s nákladnější dopravou a především s tím, že z Číny je to do Čech poměrně daleko, nebudete tedy moci jezdit domů za kamarády a rodinou tak často, jako by tomu bylo například při studiu v Německu. Na druhou stranu vám dlouhodobý pobyt v Asii může přinést neopakovatelné zážitky a nová přátelství, na která budete vzpomínat třeba celý život.

Zdroje: AOEhome, Ministerstvo zahraničních věcí ČR

Fotografie: archiv autorky

Další články k tématu

Lepší plat i víc kontaktů aneb Co přináší studium v zahraničí

Studenti, kteří vyjedou studovat do zahraničí, dosáhnou v budoucnu na lepší platové ohodnocení než studenti, kteří zůstanou v Česku. Vyplývá to z průzkumu, který si nechal zpracovat Dům zahraniční spolupráce (DSZ). Do průzkumu se zapojilo přes 600 lidí ve věku 18 až 35 let. Byli rozděleni zhruba na dvě poloviny, podle toho, zda studovali v zahraničí nebo ne, […]

číst více

Čtvrtstoletí s Erasmem. Do zahraničí vyjelo přes 400 tisíc Čechů

Evropský stipendijní program Erasmus funguje v Česku již 25 let. Za tu dobu se do něj zapojilo přibližně 411 tisíc Čechů. Nejčastěji šlo o vysokoškolské studenty a pracovníky. Od roku 2014 je program pod názvem Erasmus+ otevřený i žákům základních a středních škol, učitelům, pracovníkům s mládeží nebo sportovním trenérům. Jen loni do zahraničí s Erasmem vyjelo […]

číst více

Češi se zhoršili v angličtině. Slováci se naopak zlepšili

Česko se letos propadlo v mezinárodním srovnání znalosti angličtiny. Mezi 113 zeměmi světa hodnocenými v rámci English Proficiency Index (EPI) skončilo na 26. místě. Ve srovnání s loňským hodnocením si tak o tři příčky pohoršilo. Zlepšení naopak zaznamenali Slováci, kteří předběhli Čechy a skončili 18. „Přestože se dlouhodobě diskutuje o nízké úrovni výuky angličtiny na základních školách, […]

číst více