Studium za Velkou čínskou zdí

1. 6. 2012 | Studium v zahraničí

V našich speciálech jsme se věnovali studiu v Německu, ve Francii, v Anglii i v USA nebo v Africe. V tomto článku se zaměříme na studium na Dálném východě. Konkrétně se podíváme na možnosti studia v Číně, jejíž jméno je v současnosti nejen často zmiňováno v médiích v souvislosti s mezinárodní politikou a ekonomií, ale jejíž kultura, historie a lidé určitě stojí za bližší prozkoumání. (Pozn.: Článek byl 10. 11. 2013 aktualizován. (lč))

Číňané jsou lidé, kteří do svého vzdělání investují nejen mnoho peněz, ale také své energie. Konkurence na středních školách a univerzitách je veliká, vždyť diplom může mnohým studentům a jejich rodinám zajistit téměř bezstarostný život. Už proto stojí za to si tamní vzdělávací systém vyzkoušet alespoň na jeden semestr. V rámci takzvaných meziuniverzitních, mezifakultních a mezivládních kulturních a vzdělávacích dohod můžete na mnohých českých univerzitách opustit na jeden nebo více semestrů svou univerzitu a výměnou studovat v Číně. Tento systém funguje v podstatě jako nám známější Erasmus, dohody však nejsou pod patronátem Evropské unie a studijní stipendium závisí na konkrétní nabídce vaší školy či ministerstva školství.

*Velká čínská zeď*Velká čínská zeď

Kam a co studovat?

Pokud vás však láká odjet do Číny na delší dobu než na 5 až 10 měsíců, můžete se po maturitě či po ukončení bakalářského studia přihlásit na některou z mnoha čínských univerzit. V Číně také můžete studovat v postgraduálních programech. Stačí si jen najít obor, který vás zajímá, správnou lokalitu a univerzitu, zaplatit letenku a vyrazit. Při výběru z mnoha programů by vám mohla pomoct webová stránka organizace AOEhome, na které najdete podrobný přehled všech čínských univerzit a jejich programů v angličtině. Podle vašeho zaměření si pak můžete vybrat mezi studiem mezinárodního práva, tradiční čínské medicíny, ekonomiky a businessu, angličtiny a dalších. Čínské vysoké školy zprostředkovávají také mezinárodně uznávané kurzy MBA či studijní programy zaměřené na umění. Pro sinology zmiňme, že do Číny se samozřejmě dá vyjet i na různé jazykové kurzy, které mohou mít podobu letní školy nebo specializovaných dlouhodobých kurzů.
Pro přehled jsme vybrali některé z nejlépe hodnocených čínských univerzit:

Než se vydáte na cestu

Pokud už jste se rozhodli pro svou univerzitu a délku pobytu, můžete začít balit. Nejdříve ale budete potřebovat vyřídit všechny potřebné dokumenty. Nejprve si na stránkách čínské univerzity a s pomocí svého studijního oddělení zjistěte, jaké všechny dokumenty s sebou musíte do Číny přivézt. Některé univerzity požadují před začátkem studia v angličtině nějaké osvědčení o vašich znalostech tohoto jazyka. Dalším potřebným dokumentem by mohl být výpis vašich dosavadních studijních výsledků nebo potvrzení o dobrém zdravotním stavu (povinné téměř na všech univerzitách). Pokud budete bydlet na koleji, může se stát, že po vás bude univerzita chtít potvrzení z banky, že jste schopni po celou dobu splácet všechny výlohy spojené se studiem.

Náklady spojené se studiem v Číně se samozřejmě liší podle města a univerzity, kterou jste si vybrali. Nejdráže bude v Pekingu nebo v Šanghaji, poměrně levnou lokalitou pro studenty je například provincie Yunnan (Jün-nan) na jihu Číny. Poplatky za studium se v Číně ročně pohybují v přepočtu od 40.000 do 80.000 korun, máte ale možnost zažádat o různá stipendia. V rámci mezinárodních kulturních dohod se na některých školách dokonce školné neplatí. Ubytování na koleji vyjde přibližně na 4 000 korun, roční zdravotní pojištění okolo 2 000 korun. Na čem si však můžete poplatky vynahradit, je jídlo a stravování. To je v Asii obecně poměrně levnou záležitostí. Proto se i samotní Číňané většinou stravují v restauracích. A pokud najdete dobrou místní neturistickou restauraci, můžete si na skvělé vícechodové večeři pochutnat například i za 40 korun.

*Rýžová políčka v provincii Kuang-si*Rýžová políčka v provincii Kuang-si

Před vstupem do Čínské lidové republiky si budete muset také zařídit vízum. Pokud plánujete v zemi studovat déle než 180 dní (tj. 6 měsíců), musíte si zažádat o speciální studijní vízum. V opačném případě by vám mělo stačit vízum turistické (buď na jeden, dva nebo více vstupů – od toho se také odvíjí cena). Více informací naleznete na stránkách Ministerstva zahraničních věcí ČR nebo na stránkách čínské ambasády.

Výhody a nevýhody studia v Číně

Ať už si vyberete dlouhý, nebo kratší studijní pobyt v takzvané Říši středu, můžete se určitě těšit na krásné kulturní zážitky, které byste v rámci Erasmu pravděpodobně nezažili. Čína je totiž zemí s odlišnou kulturou, jinými zvyky a jinými tradicemi. Čínské školství by vám kromě zlepšení jazyka mělo především ukázat i jiný rozměr studia a nové pohledy na vaši specializaci. Pokud rádi cestujete, můžete využít příležitostí a podívat se i do jiných koutů východní Asie nebo prostě jen cestovat po Číně. Tuto obrovskou zemi totiž jen těžko poznáte za pár týdnů, na její prozkoumání je zajisté potřeba i několik měsíců, ne-li let. Oproti evropským studijním pobytům však musíte počítat s nákladnější dopravou a především s tím, že z Číny je to do Čech poměrně daleko, nebudete tedy moci jezdit domů za kamarády a rodinou tak často, jako by tomu bylo například při studiu v Německu. Na druhou stranu vám dlouhodobý pobyt v Asii může přinést neopakovatelné zážitky a nová přátelství, na která budete vzpomínat třeba celý život.

Zdroje: AOEhome, Ministerstvo zahraničních věcí ČR

Fotografie: archiv autorky