Speciál O OBORECH: Politogie – Latinskoamerická studia

30. 3. 2011 | O studijních oborech

Zajímá vás Latinská Amerika? Chcete se naučit španělsky nebo portugalsky a využít tento jazyk v praxi? Zajímá vás politika? Máte již bakalářský titul? Pak nepřehlédněte obor, který toto vše propojuje.

Náplň studia

Filozofická fakulta Univerzity Hradec Králové je jediné místo, kde lze Politologii se zaměřením na latinskoamerická studia studovat. Výhodami jsou většinou mladí profesoři, kteří mají osobní zkušenosti z některé země Latinské Ameriky (LA), komornější studijní atmosféra a relativně vysoká šance dostat se na zahraniční studijní stáž. Nevýhodou potom je, že studovat zde můžete pouze v navazujícím magisterském oboru, zato ale v prezenční i kombinované for­mě.

A co vás čeká za předměty? V rámci povinných předmětů se vyučují například Politické systémy LA, Základy rozvojových studií, Geopolitika vybraných regionů, Řešení konfliktů nebo Politické dějiny LA a další. Mezi povinně volitelnými předměty si můžete vybrat předměty v českém či anglickém jazyce, které se týkají ekonomiky, rozvojové pomoci nebo třeba metodologie.

Přijímací řízení

Uchazeči se až na výjimky (absolventy bakalářského studia politologie na UHK s dobrým prospěchem) musí podrobit ústnímu pohovu a písemnému testu. Test zkoumá především znalosti politologie a všeobecné povědomí o LA, ústní část je zaměřena hlavně na motivaci k oboru a na přehled o dění v LA.

Neskládá se zkouška z jazyků, ale očekává se alespoň středně pokročilá znalost angličtiny, protože převážná část studijních materiálů je v angličtině, případně ve španělštině. Přijímáno je 25 studentů na prezenční a 25 na kombinované studium.

Uplatnění absolventů

Letos v září se otevře teprve třetí ročník tohoto oboru, absolventi tedy mají relativně velké možnosti uplatnění se na trhu práce. Uplatnit své schopnosti můžou v neziskovém sektoru, ale i v řadě firem či institucí, které s Latinskou Amerikou spolupracují, obchodují nebo komunikují. Je možné se uplatnit v cestovních kancelářích, v administrativě, v oblasti mezinárodních vztahů nebo v médiích jako specialista na tuto oblast.

Názor studentky tohoto oboru Zuzany Šírové:

„Latinská Amerika mě zaujala nejprve z cestovatelského hlediska. Ještě během bakalářského studia obecné politologie jsem procestovala Bolívii. Ta mě uchvátila natolik, že jsem se o latinskoamerický region začala více zajímat a při otevření nového magisterského oboru na FF UHK, Politologie – latinskoamerická studia, jsem měla jasno. Podařilo se mi tak skloubit mé zájmy s odborným zaměřením.

Díky znalosti španělštiny a nabytým vědomostem o latinskoame­rických zemích se mi naskytla příležitost jet letos v létě do Latinské Ameriky již po třetí – tentokrát jako průvodkyně. V těchto aktivitách bych chtěla pokračovat i do budoucna a zároveň bych se chtěla nadále věnovat latinskoamerickým studiím na doktorském programu, která naše katedra také nabízí.“

Více informací o oboru a přijímacím řízení najdete zde.

Autorka: Veronika Matoušová

Zdroj obrázku: http://www.sxc.hu/

Další články k tématu

Praxe v Národním muzeu? Univerzita Karlova otevírá nový obor

Praxe v Národním muzeu? Univerzita Karlova otevírá nový obor

Od příštího akademického roku plánuje Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) otevřít nový magisterský obor Muzejní studia. Spolupracovat na něm bude s Národním muzeem. Studenti oboru tak získají praxi přímo v této významné instituci. Tento obor je v rámci programů na FF UK výjimečný tím, že si klade za cíl propojit teorii a praxi. Studenty bude připravovat …

Krize na filozofických fakultách? Vyučující odchází kvůli platům

Krize na filozofických fakultách? Vyučující odchází kvůli platům

Filozofické fakulty vysokých škol v Moravskoslezském kraji čelí krizi. Vyučující z nich odchází kvůli nízkým platům a přijímají místa na školách, kde jim zaplatí víc. Třeba na středních školách. Podle univerzit nerovné platové podmínky dokonce ohrožují existenci některých oborů. Patří mezi ně čeština, cizí jazyky, psychologie, historie a archeologie. „Mnozí kolegové zejména z filologických kateder odcházejí do …

Chceš se stát učitelem? Studovat můžeš nejen na pedagogických fakultách

Chceš se stát učitelem? Studovat můžeš nejen na pedagogických fakultách

Česko se dlouhodobě potýká s nedostatkem učitelů. Pokud chcete mít po dostudování jistotu zaměstnání, pedagogika je jasná volba. Studovat ji můžete nejen na pedagogických fakultách. K příležitosti Dne učitelů jsme si pro vás připravili výběr nepedagogických fakult, na kterých se můžete stát učiteli. Filozofické fakulty Studium učitelství nabízí většina filozofických fakult veřejných vysokých škol. Tyto fakulty připravují …