Studium na zahraniční škole? Jde to i distanční formou

17. 7. 2012 | Studium po třicítce

Rádi byste studovali v zahraničí, ale máte závazky doma? Titul nebo akreditovaný kurz na zahraniční univerzitě můžete získat, i když se za celou dobu studia nehnete z České republiky. Mnohé zahraniční univerzity totiž umožňují plně distanční formu vzdělávání.

Studium v zahraničí je obvykle záležitost lidí kolem dvacítky, kteří nemají žádné závazky. Pokud se chcete pustit do studia, když už máte zaměstnání nebo rodinu, sotva tu můžete všechno nechat a odcestovat na několik semestrů mimo republiku. To však ještě neznamená, že nemůžete získat na zahraniční univerzitě titul. V České republice funguje především kombinovaná forma studia, kdy větší část látky musíte zvládnout doma, ale na půdě školy se musíte ukázat zhruba jednou za měsíc. Naopak v zahraničí jsou poměrně běžné univerzity nabízející zcela distanční formu vzdělávání. K získání třeba britského titulu vám tak stačí počítač a připojení k internetu. Někdy je zapotřebí třeba jednou ročně přijet na zkoušky, občas se však i bez toho obejdete. A ceny nejsou vždy tak závratné, jak by se dalo čekat. Jaké jsou tedy možnosti distančního zahraničního vzdělávání?

Jak se studuje „na dálku“

Potřebujete počítač, připojení k internetu a především velké množství disciplíny. Univerzita nabízející distanční kurzy vám pak poskytne přístup k audiozáznamům přednášek, k prezentacím, elektronickým knihám či k jiným studijním materiálům, online vyplňujete testy a odevzdáváte úkoly. Často máte k dispozici skutečného, „živého“ učitele nebo vlastního tutora, se kterým komunikujete, kterému můžete pokládat otázky a který kontroluje vaši práci.

Akreditované kurzy

Pokud nemáte ambice získat ne zahraniční univerzitě akademický titul a chcete si pouze rozříšit obzory nebo doplnit potřebné vzdělání, můžete využít možností jednotlivých kurzů. Některé mají akreditaci a dostanete za ně osvědčení, jiné mají třeba jen čtyři lekce a slouží spíše k rozšíření znalostí a k obohacení života. Takové kurzy nabízí například asociace škol „Stonebridge. Zde si můžete udělat kurzy opravdu všeho – dětské psychologie, nutričního poradenství, plánování svateb, uklízení, krádeží identit, práva, ekonomie či péče o zákazníky leteckých společností. Cena kurzů záleží na počtu lekcí – obvykle stojí kolem devíti tisíc korun. Studenti však mají omezený přístup do databáze zdarma a i nestudentům jsou nabízeny různé slevy. Velice podobnou službou je web Open Learning. Stojí za to nabídku obou serverů porovnat – ceny za kurzy jsou poměrně podobné a je možné platit i v měsíčních splátkách.

Titul na zahraniční škole

Na zahraniční škole je možné získat také kompletní vysokoškolské vzdělání. Jde již o záležitost nákladnější a neobejdete se bez občasné cesty do školy, například jednou za rok nebo na závěrečné zkoušky. Můžete tak získat bakalářský či magisterský titul, ale také například titul MBI. V zahraničí je tato forma studia poměrně běžná – velká je ovšem náročnost na disciplínu. Takovéto studium zprostředkovává například organizace RDI s heslem „learning without boundaries“, „učení bez hranic“. Orientuje se především na manažerské a ekonomické obory. Prostřednictvím jejího webu si můžete vybrat, zda se chcete věnovat právu či lidským zdrojům, zda chcete získat magisterský titul nebo MBI, a zda vás láká univerzita v Sheffieldu nebo v Birminghamu. Platit za studium je možné i ve splátkách, a pokud budete mít štěstí, studium za vás dokonce může zaplatit vládní grant. Ceny kurzů se liší, pro přístup k nim je zapotřebí se na stránkách zaregistrovat. Podívat se můžete také například na stránky Open University specializující se na různé formy vzdělávání včetně distančního. Možností je zde velké množství. Ideální je vyhlédnout si několik zahraničních škol, a poté je kontaktovat, případně zkontrolovat jejich webové stránky, zda tento způsob výuky nabízí. Distanční výuku provozují na velkém množství britských škol, ale také v Americe nebo v Austrálii.

Zdroj: webové stránky škol a organizací

Zdroj fotografie: Stock.Xchng