Studentští ambasadoři pomáhají zájemcům o studium na univerzitě

9. 2. 2022 | Pro uchazeče na VŠ

Studentští ambasadořiPřibližně polovina studentů českých vysokých škol své studium vzdá v prvním ročníku. Slezská univerzita v Opavě proto zavedla funkci ambasadorů z řad studentů, kteří zájemcům o studium radí, jak si vybrat vhodný obor. Škola teď ambasadory učí, jak své vlastní zkušenosti ze studia efektivně předávat. Uchazeči o studium si pak s ambasadory jednotlivých oborů mohou domluvit individuální konzultaci.

Letos škola pracuje s dosud nejvyšším počtem ambasadorů a pořádá pro ně školení, které jim pomůže získat potřebnou jistotu pro výkon funkce. „Zájemci, nejčastěji z druhých ročníků, se nám hlásí sami. Univerzita je pak vyškolí v komunikačních dovednostech a zveřejní jejich kontakt u oboru, který studují,“ popsala tisková mluvčí Slezské univerzity Karen Martínková.

Slezská univerzita má v současnosti sedmdesát bakalářských studijních programů. Ambasadora má aktuálně polovina z nich a škola plánuje zaplnit i ostatní místa. „Snažili jsme se vcítit do potřeb maturantů, kteří si chtějí zvolit další postup na vysoké škole. Ambasadoři si jsou se svými budoucími kolegy věkově blízcí, při výběru studia a přípravě na přijímací zkoušky se dostali do stejné situace a řeší podobné problémy,“ vysvětlil rektor Slezské univerzity Pavel Tuleja.

Ze statistiky univerzity vyplývá, že funkce ambasadora pomáhá snížit „úmrtnost“ studentů v prvním ročníku. „Polovina studentů v zemi vzdá studium v prvním ročníku. U nás je neúspěšnost nováčků výrazně pod celorepublikovým průměrem. S výběrem jim pomáháme dlouhodobě. Rozšiřujeme popisy oborů, vydáváme časopis a už druhým rokem organizujeme setkání s ambasadory,“ uzavírá mluvčí Martínková.

Zdroj: iDNES.cz