Studentský spolek šíří osvětu o kybernásilí

15. 4. 2024 | Aktuality

Studentský spolek šíří osvětu o kybernásilíPřednášky, workshopy a promítání, které upozorňují na problematiku násilí, chystá spolek Masarykovy univerzity SVAM (Safety and Violence Awareness Movement). Letošní ročník se zaměří konkrétně na násilí na internetu. Akce budou probíhat v průběhu celého měsíce dubna.

„Zvažovaly jsme více témat,“ vysvětluje Michaela Jelenová, členka výboru SVAM. „Celkově se snažíme vybírat ta (témata), která jsou aktuální, z oblastí, v nichž se něco děje, a my zároveň cítíme, že jim zatím není dávána potřebná pozornost,“ popisuje proč letos zvolily právě téma kybernásilí. Loňský pilotní ročník byl zaměřený na problematiku sexuálního obtěžování.

V nadcházejících dnech proběhnou dvě přednášky. První se dotkne tématu bezpečnostních dopadů umělé inteligence. Přednášku Deepfakes: zábava nebo hrozba? povede Kamil Malinka z Fakulty informačních technologií Vysokého učení technického. Garant Bezpečnostních a strategických studií na katedře politologie Masarykovy univerzity Miroslav Mareš si zase vybral téma Nenávistné projevy a extremismus v kyberprostoru.

Cyklus přednášek doplní interaktivní workshop o kyberbezpečnosti a internetových hrozbách, který povede předseda Stálé komise pro kontrolu činnosti Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost Petr Letocha.

Součástí programu je také promítání v kině Art a výstava. „Stejně jako minulý rok jsou u všech děl QR kódy. Ty odkazují na dokument s bližšími informacemi o vystavujících, ale především pak o dílech. V mnohém se jedná o osobní příběhy, zkušenosti s tematikou nebo čistě vyjádření toho, co v umělkyních problematika evokuje. Tyto texty opravdu výrazně podtrhují zážitek a celkové dojmy z vnímání díla,“ říká členka SVAM, umělkyně Sabina Minářová. Kompletní program najdete na webových stránkách Masarykovy univerzity.

 

Zdroj: MUNI

Další články k tématu

Univerzitní kino Scala musí najít jiný domov

Studentům Masarykovy univerzity se mělo univerzitní kino Scala otevřít nejprve letos v září. Kvůli nutnosti podepřít konstrukci budovy kovovými výztuhami se termín nejprve posunul na říjen. Teď už je jisté, že se kino letos neotevře. Statik totiž odhalil další závažné závady.  „Bohužel aktuálně detekovaná výrazná koroze hlavní výztuže sloupů objektu spolu s již dříve zjištěnými závadami […]

číst více

Čtyři čeští zástupci se pobojovali mezi tisíc nejlepších VŠ na světě

Hned čtyři české vysoké školy se umístily v top 1000 prestižního žebříčku Times Higher Education World University Rankings. Univerzita Karlova, nejúspěšnější česká škola, se vešla dokonce do první pětistovky. V žebříčku už tradičně dominovaly univerzity z anglofonních zemí. Nejstarší česká univerzita byla loni mezi nejlepšími šesti stovkami institucí. Letos si tak polepšila hned o sto příček. „Z […]

číst více

Brněnské univerzity chtějí kvůli silným ročníkům otevřít nové obory

Masarykova univerzita a Vysoké učení technické v Brně (VUT) plánují otevřít nové obory z oblasti kyberbezpečnosti a udržitelnosti. Reagují tak na aktuální poptávku veřejnosti i na předpokládaný příval přihlášek populačně silných ročníků. Masarykova univerzita chce kromě toho vybudovat nové koleje. „Pracujeme na akreditaci nových studijních programů, které připravíme do roku 2027. Jedná se o progresivní oblasti, kterými […]

číst více