Studentský rituál skončil smrtí. Přihlížející potrestal soud

24. 6. 2023 | Stojí za přečtení

studium práva
Soud
v belgických Antverpách vynesl rozsudek v případu studenta, který zemřel po přijímacím rituálu do univerzitního spolku na technické univerzitě v Lovani. O případu jsme informovali před rokem. 18 členů univerzitního spolku, kteří tragédii přihlíželi, od soudu odešlo s trestem veřejně prospěšných prací a pokutou.

K tragédii došlo již v prosinci 2018. Student Sanda Dia musel během přijímacího rituálu do studentského spolku Reuzegom například vypít láhev ginu a rybí olej nebo stát v jámě plné studené vody. Původně studentům a členům spolku Reuzegom hrozilo až 15leté vězení za neúmyslné zabití, nedbalost a podání škodlivých látek. Nic z toho se však neprokázalo.

Studenti byli nakonec obžalováni z ublížení na zdraví s následkem smrti. Podle mluvčí soudu Els De Brauwerové mladíci nevěděli, že po požití velkého množství rybího tuku může dojít k otoku mozku, což byla společně s podchlazením hlavní příčinou smrti Dia. V okamžiku, kdy se jeho stav zhoršil, obžalovaní studentovi okamžitě poskytli první pomoc a zajistili převoz do nemocnice. Teď si budou odpykávat trest 300 hodin veřejně prospěšných prací a musí také zaplatit pokutu.

Případ otřásl celou zemí jednak kvůli drastické podobě přijímacího rituálu na tak prestižní univerzitě a jednak pro rasový podtext. Sanda Dia byl totiž syn afrických migrantů.

Zdroje: iDnes.cz

Další články k tématu

Univerzita se zbaví knihy z lidské kůže. Čeká ji „pohřeb“

Harvardova univerzita ve Spojených státech už nechce mít ve svých archivech kontroverzní svazek. Chystá se ho důstojně uložit. Alespoň tedy jeho přebal, který je vyrobený z lidské kůže. Jde o dílo Des Destinées de l’Ame (česky Osudy duše) z konce 19. století, které si nechal svázat jeho první majitel, francouzský lékař, z kůže zesnulé pacientky. „Po pečlivém prostudování, […]

číst více

Českým učitelům kvůli šikaně hrozí syndrom vyhoření

Skoro čtyři procenta učitelů na českých školách zažila šikanu ze strany svých kolegů a nadřízených. Vyplývá to z průzkumu Akademie věd. Šikana může mít negativní dopad na psychické i fyzické zdraví. Z dlouhodobého hlediska pak může vést až k syndromu vyhoření. Studie se primárně soustředila na to, proč učitelů v českém školském systému ubývá. „Naše výsledky ukazují, že ačkoliv […]

číst více