Gin, rybí tuk, moč. Univerzitní přijímací rituál skončil smrtí

28. 4. 2022 | Stojí za přečtení

Univerzitní přijímací rituálV Belgii pokračuje soudní proces se členy univerzitního spolku, kteří byli přítomni u smrti dvacetiletého studenta. Ten zemřel poté, co absolvoval sérii brutálních výzev, které byly součástí přijímacího rituálu studentského spolku.

Student prvního ročníku Sanda Dia zemřel při drastickém přijímacím rituálu do univerzitního spolku Reuzegom na technické univerzitě v Lovani. Celý proces trval dva dny. První den Dia a další čerství prváci museli vypít několik piv a litr ginu. Druhý den pak podle tradice měli zkonzumovat půl litru rybího oleje nebo akvarijní rybku. Za gurmánskými experimenty následovalo kopání jámy, kterou naplnili studenou vodou. Zde pak studenti prvního ročníku stáli, zatímco na ně ostatní močili. Dia následně upadl do bezvědomí a o dva dny později zemřel v nemocnici na podchlazení a selhání orgánů.

Případ se udál již v prosinci 2018, ale teprve letos v květnu padne u soudu finální verdikt. 18 členů spolku čelí obžalobě z neúmyslného zabití, nedbalosti a podání škodlivých látek. Za to jim hrozí až 15 let vězení. Případ vyvolal v Belgii velký rozruch také kvůli etnickému původu oběti, mrtvý Sanda Dia byl totiž potomek emigrantů ze západní Afriky.

Bývalý předseda spolku se u soudu bránil tím, že nikdy k podobnému případu nedošlo: „Vůbec nás nenapadlo, že to může mít tak katastrofální důsledky,“ uvedl. Nikdy si prý nikdo nestěžoval, navzdory tomu že v této podobě rituál probíhal už roky.

Na brutálnost přijímacích rituálů a některé jejich tragické konce přitom upozorňovala již v roce 2013 Ségolene Royalová, bývalá kandidátka na francouzskou prezidentku. Ta konfrontovala belgického ministerského předsedu Elia di Rupo poté, co francouzská studentka při jednom takovém rituálu upadla do kómatu v důsledku vypití nadměrného množství vody. Royalová sama tyto tradice ve Francii jako ministryně školství zakázala, belgický premiér ji ale vzkázal, že na univerzitních rituálech nehodlá nic měnit.

Zdroje: BBC.com, Deník N, iRozhlas.cz

Další články k tématu

Student si chtěl vydělat na prázdniny. Nakonec rozjel start-up

Student si chtěl vydělat na prázdniny. Nakonec rozjel start-up

Brian Spinner, student na Univerzitě v americkém Marylandu, si chtěl původně vydělat na výlet během jarních prázdnin. V březnu se tak společně s dalším studentem domluvili, že budou prodávat své nenošené oblečení před knihovnou univerzity. U jednorázového výdělku ale nezůstalo. Spinnera totiž napadlo, že vedle retro kousků může začít prodávat i oblečení vlastního designu. Založil tak start-up Old …

Studenta přijali na 185 vysokých škol

Studenta přijali na 185 vysokých škol

Americký student Dennis Barnes letos maturuje a hlásí se na vysokou školu. Na rozdíl od většiny svých vrstevníků ale nerozeslal jen dvě, tři přihlášky. Hlásil se totiž rovnou na 200 škol! A od 185 z nich získal odpověď: Jste přijat. Celkem mu univerzity nabízely stipendia ve výši přes 200 milionů korun. Dennis Barnes patří na International …