Studentské kino v Brně oslaví 30 let od sametové revoluce

16. 10. 2019 | Aktuality

11403065286-9e05251dc0-oBrněnské kino Scala již několik let hostí akci Studentské kino, za níž stojí vysokoškoláci z Masarykovy univerzity. Koncem září odstartoval nový cyklus s názvem Kino pravdy a lásky, který divákům nabídne celkem jedenáct filmových představení zaměřených na téma listopad 1989. Akce má za cíl připomenout nadcházející třicáté výročí sametové revoluce.

První projekce se uskutečnila již 27. září, ale většinu z těch dalších máte stále šanci stihnout. Program běží až do poloviny prosince. Mezi promítanými filmy najdete mimo jiné dnes již kultovní Kouř od Tomáše Vorla nebo dílo pro vytrvalé diváky – takřka šest hodin trvající dokumentární esej Komunismus a síť aneb Konec zastupitelské demokracie.

„Každý večer by měl nabídnout specifický vhled do minulosti, a každý si tak může přijít na své,“ komentuje členka organizačního týmu Klára Fialová tematicky formátově rozmanitou nabídku.

Stejně jako v minulých ročnících budou i letos projekce doprovázet debaty s tvůrci filmů a tentokrát také s přímými účastníky událostí v roce 1989.

“Listopadovou revoluci přece jen rozpoutali lidé, co se nebáli vyjít do ulic a vyjádřit svůj názor. A o ty půjde i nám. Diváci budou mít možnost s nimi pohovořit a možná sami zjistí, že se jejich smýšlení v mnohém podobá,” okomentovala koncepci projekcí Fialová.

Kino Scala najdete v Brně na Moravském náměstí. Vstupenka na jednu projekci cyklu Kina pravdy a lásky vyjde na 130 korun.

Zdroj: https://www.em.muni.cz/