Studentky z dívčích škol mají lepší výsledky, odhalil britský průzkum

9. 6. 2024 | Stojí za přečtení

Studentky z dívčích škol mají lepší výsledkyVelká Británie má na rozdíl od Česka kromě klasických „smíšených“ škol také školy dívčí a chlapecké. Podle nejnovějšího průzkumu má toto rozdělení dopad i na výsledky studentů. Studentky z dívčích škol si totiž vedou lépe u zkoušek GCSE, které britští studenti skládají zhruba v 15 letech na konci povinné školní docházky.

Z průzkumu vyplynulo, že dívky navštěvující čistě dívčí školu mají u zkoušek lepší výsledky než dívky ze smíšených škol. A to i v případě, že pocházejí z obdobných prostředí a sociálních vrstev.

Celkově mají studentky z dívčích škol u zkoušek GCSE zhruba o 10 procent lepší výsledky než studentky ze smíšených škol. Naopak výsledky hochů z čistě chlapeckých a smíšených škol jsou na stejné úrovni. Studentky z dívčích škol zároveň svými výsledky předstihují studenty z chlapeckých škol.

„Moje teorie, proč si dívky vedou lépe v dívčí škole, je, že se v takovém prostředí dívky vzájemně oslavují a mohou být hrdé na své akademické úspěchy, aniž by je cokoliv omezovalo,“ vysvětluje si závěry průzkumu Kat Pughová, učitelka na dívčí škole v Londýně.

Podle Pughové dokáží studentky v dívčích školách napodobovat úspěšnější spolužačky a jejich studijní metody. Jako příklad uvádí učební postupy typu myšlenkových map, cvičných esejí nebo používání kartiček s fakty při samostudiu. „Pokud chlapci v čistě chlapeckém prostředí nepřichází do kontaktu s návyky, které vedou k úspěchu, nemůžou je okopírovat,“ míní Pughová.

Donna Stevensová, která působí v organizaci Girls‘ Schools Association zastupující britské nezávislé dívčí školy, je přesvědčená, že nejnovější průzkum ohledně výsledků u zkoušek GCSE jenom dokládá závěry starších výzkumů. Podle nich dívky nejlépe prosperují v prostředí jim uzpůsobeném. V praxi se to projevuje tak, že například studují více ženských autorek a mají větší šanci uspět v předmětech, jako je matematika, informatika či přírodní vědy.

Zdroj: The Guardian

Další články k tématu

Program prince Philipa učí studenty mimo školní lavice

V květnu Česko navštívil princ Edward, bratr současného krále Velké Británie Karla III. Jeho kroky zamířily mimo jiné za účastníky programu Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu, který v roce 1956 založil jeho otec princ Philip. Od roku 1995 se do programu mohou zapojovat i čeští studenti ve věku 13 až 24 let. Cílem programu je rozvíjet schopnosti žáků […]

číst více

Kam musíte vyrazit, pokud chcete studovat elfy

Přišla vám někdy vaše škola vyloženě divná? Tak to jste nejspíš ještě neslyšeli o škole čar a kouzel v Kalifornii, nebo akademii mořských pan na Filipínách. Pokud vás kouzla ani moře nelákají, můžete začít studovat obor gladiátor nebo Santa Claus. Kde najdete tyhle školy? Čtěte! Školy čar a kouzel (USA) Salem v Americe proslul nechvalně známými čarodějnickými […]

číst více

Studenti Oxfordu můžou používat AI! Má to ale háček

Studenti prestižní britské školy Oxford můžou používat na psaní eseje umělou inteligenci. Háček ale spočívá v tom, že za ní nedostanou známku a nepočítá se ani do jejich celkového hodnocení za semestr. Proč to tedy vůbec dělají? Cílem je, aby se od umělé inteligence něco naučili. Úkol, který se příliš neliší od jakéhokoliv jiného vysokoškolského zadání: […]

číst více