Studenti vyvíjí aplikaci, která odhalí fake news

14. 12. 2021 | Aktuality

fake news aplikaceTrojice studentů vyrazila do boje proti fake news. Vyvíjí aplikaci Verifee, která bude schopna ohodnotit důvěryhodnost článků na internetu. Filip Trhlík, student University College London, a studenti gymnázia Matyáš Boháček a Michal Bravanský chtějí aplikaci zpřístupnit už příští rok.

„Cílem Verifee je kultivace českého mediálního prostoru a rozvoj mediální výchovy. Chceme vytvořit komplexní nástroj na detekci dezinformací pro všechny,“ vysvětlil Trhlík. K práci na aplikaci studenty přivedlo nejen rozšíření dezinformací v Česku, ale i profesionalizace dezinformačních webů a koronavirová pandemie. „Největším příkladem je očkování,“ podotkl Trhlík. Česko společně se Slovenskem momentálně co se rozšířenosti dezinformací týče patří k evropské špičce.

Verifee bude zprvu mít podobu webové aplikace s rozšířením pro prohlížeče. Později by měla vzniknout i mobilní aplikace, která bude fungovat na podobném principu jako antivir.

Aplikace bude udělovat článku skóre od jedné do sta, čímž ho zařadí do jedné z následujících skupin: důvěryhodný, částečně důvěryhodný, zavádějící, manipulativní a neklasifikovatelný. Mezi kritéria hodnocení bude patřit mimo jiné titulek, případné citace odborníků, dohledatelnost autora, použití spisovné češtiny, útočení na názorového oponenta či apel na city.

Kromě zpravodajských textů bude Verifee umět analyzovat i komentáře, glosy a rozhovory, které už ze své podstaty pracují s osobním názorem. „Hodnotí je jen, když autor nepřizná, že jde o komentář či glosu,“ upřesnil Trhlík.

Studenti při tvorbě aplikace čerpali z analýzy přibližně devíti tisíc z článků z téměř 40 různých zdrojů. „Snažili jsme se, aby hodnocení bylo imunní vůči zdroji,“ sdělil Boháček. V současnosti je hotová demo verze aplikace. „Finalizují se modely a nové parametry,“ doplnil Bravanský. Aplikace by podle studentů mohla být dostupná pro uživatele v polovině roku 2022.

Mentory projektu jsou Jan Romportl z Centra pro umělou inteligenci O2 Dataclair, moderátor a pedagog Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Václav Moravec a Jiří Horáček z Národního ústavu duševního zdraví.

Zdroj: iDNES.cz

Další články k tématu