Studenti studentům. Startuje vzdělávací soutěž středoškoláků o biodiverzitě

31. 7. 2023 | Aktuality

studium environmentalistikyNezisková organizace Studentská Energie Národa (SEN), společnost Mattoni 1873 a odborníci z Českého svazu ochránců přírody vyhlásili už třetí ročník soutěže Cirkulujme. Letošním tématem je biodiverzita. Cílem soutěže je vzdělávat a motivovat mladé lidi k aktivnímu přístupu k ochraně životního prostředí.

„Do soutěže se mohou přihlásit jednotlivci, týmy či celé třídy z 1. a 2. stupňů základních škol a víceletých gymnázií a všichni středoškoláci. Projekty mohou mít různou podobu, hlavním cílem je podpořit výskyt původních druhů rostlin a živočichů ve svém okolí. Žáci tak mohou například vytvořit hmyzí hotel, nebo zasadit bylinky, které lákají motýly,“ říká Tadeáš Vylita ze SEN.

Odevzdání projektů je možné až do 31. října 2023 prostřednictvím dotazníku, který je dostupný na webových stránkách soutěže https://www.cirkulujme.cz/registrace/.

Porota složená z organizátorů soutěže následně v vybere výherce v několika kategoriích. Ti obdrží nejrůznější odměny, mezi něž patří například mobilní telefon, pitný režim pro celou třídu, LEGO stavebnice či vstupenky do divadel a muzeí.

Neziskovou organizaci SEN tvoří 12 studentů z celé republiky, kteří si dali za cíl pořádat pro studenty takové akce, které je budou bavit. Kromě soutěží připravuje SEN i výstavy a další kulturní akce a má také svůj vlastní studentský časopis Snění, který dává všem studentům příležitost si vyzkoušet žurnalistiku.

Zdroj: Novinky.cz

Další články k tématu

„Máme holé lesy!“ Studenti stávkovali za klima

„Máme holé lesy!“ Studenti stávkovali za klima

17. listopad je mezinárodní den studentů. Jde o jediný mezinárodní svátek, který má kořeny v Česku. Desítky studentů svůj letošní svátek využily k tomu, aby upozornily na problémy související s klimatem. Pochodem na výročí sametové revoluce završili v největších českých městech třídenní stávku za klima. Stávky za klima se účastnili studenti z Prahy, Brna, Olomouce, Pardubic a Hradce Králové. Cílem …

4. adventní okénko: Nejudržitelnější univerzita

4. adventní okénko: Nejudržitelnější univerzita

Máme tu druhou adventní neděli a pod naším okénkem se tentokrát ukrývá ta nejzelenější, nejférovější, zkrátka ta nejudržitelnější univerzita. Organizace Quacquarelli Symonds (QS) již od roku 2004 zveřejňuje žebříček nejlepších univerzit světa. Letos poprvé sestavila také žebříček hodnotící udržitelnost univerzit. Sledovala například, jak se univerzity zapojují do klimatických aktivit, jestli mají kurzy věnované klimatickým změnám, i …

Šelmy vs. lidé? Mendelova univerzita usiluje o soužití druhů v Karpatech

Šelmy vs. lidé? Mendelova univerzita usiluje o soužití druhů v Karpatech

Velké Karpaty jsou domovem jedné z největších populací rysů, vlků i medvědů v Evropě. Žijí zde ale také lidé. Přispět k soužití zvířecího a lidského druhu chce nyní Mendelova univerzita v Brně v rámci mezinárodního projektu Interreg Central Europe – LECA. Jeho cílem je mimo jiné předcházení konfliktům šelem s lidmi a prevence pytláctví. Do projektu …