Studenti protestují proti válce na Ukrajině

5. 3. 2022 | Aktuality

Studenti protestují proti válce na UkrajiněStudenti po celém Česku dávají hlasitě najevo svůj nesouhlas s ruskou agresí na Ukrajině. V úterý se před budovou Filozofické fakulty Univerzity Jana Evangelisty Purkyně sešly stovky lidí, aby vyjádřili svou podporu Ukrajině. O několik dní dříve se do ulic vydali také studenti pražské DAMU a FAMU. Velkou protestní akci nachystala i Univerzita Palackého v Olomouci.

„Jedná se o nepřijatelný krok, který v argumentech prezidenta Putina připomíná pro naši zemi tragickou dobu mnichovské okupace i události invaze vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968. Obránci ukrajinských měst bojují i za naši svobodu a zachování světa, v němž je cesta dialogu, mírových řešení a diplomacie nadřazena účelovým dezinformacím, agresi a násilnému prosazování velmocenských zájmů,“ uvedla ještě před protestem děkanka Filozofické fakulty UJEP Michaela Hrubá.

Kromě kritiky postupu Kremlu, chtěli studenti v rámci akce také upozornit na různé sbírky pořádané na pomoc obětem konfliktu. „Společně s dalšími studenty UJEP chceme vyjádřit podporu našim ukrajinským kamarádkám a kamarádům, kteří v této chvíli zažívají obrovský šok z toho, co se děje v jejich rodné zemi,“ uvedl jeden z hlavních organizátorů celé akce Matěj Märc.

Do ulic vyšli i studenti v Praze

„I když to žádné ruské tanky nezastaví, je důležité tady být. Tohle je trochu 11. září naší generace,“ řekl rádiu Wave student FAMU 24. února – v den kdy začal ruský útok na Ukrajinu. Studenti divadelní a filmové akademie proto okamžitě uspořádali protestní akci. „Nemůžeme teď sedět ve škole a mít předměty nebo hrát divadlo,“ říká jedna z organizátorek akce Alžběta Nováková z DAMU. Připojili se tak k dalším tisícovkám lidí, které v ten den vyšly do ulic v metropolích po celém světě.

V Olomouci zaplnili studenti nádvoří

Už v pondělí se na protest sešla také asi zhruba tisícovka studentů Univerzity Palackého v Olomouci, která zaplnila nádvoří před knihovnou Zbrojnice.

„Sdílela jsem příspěvek, kde jsem vyjadřovala Ukrajině a Ukrajincům solidaritu a někteří sledující na to reagovali a chtěli uspořádat studentské shromáždění, protože nám to není jedno. V ten moment jsem věděla, že to musím udělat, protože kdo jiný by to měl udělat, než já,“ vysvětlila pořadatelka akce, studentka Adéla. Svůj příspěvek sdílela na Instagramové stránce upol.memes, kde studenti běžně sdílí vtipné obrázky o škole a studiu.

Jednalo se čistě o studentskou iniciativu, protest ale přišlo podpořit také vedení univerzity. “Při této zvláštní příležitosti vyslovuji za vedení univerzity i za sebe rozhodné ne ruské agresi na ukrajinském území. V pátek jsem měl velmi emotivní setkání se zástupci ukrajinských studentů. Patřím ke generaci, která zažila ruskou vojenskou techniku a vojáky v ulicích Olomouce. Vyjadřuji tímto hluboký soucit s lidmi žijícími na Ukrajině,” pronesl před studenty rektor Martin Procházka.

Během akce studenti upozornili také na špatnou situaci akademiků v Rusku, kteří nesouhlasí s ruskou invazí a odsuzují kroky prezidenta Vladimíra Putina.

“Máme informace od akademiků z Moskvy, že prožívají peklo. Jsou uprostřed války nejen faktické, ale i dezinformační. Nemají žádnou možnost s výjimkou sociálních sítí a osobních kontaktů, jak se ohradit vůči tomu, co z jejich země přichází,“ popsala Andrea Hanáčková, vedoucí katedry divadelních a filmových studií olomoucké univerzity.

Zdroje: UJEP, Denik, Radio Wave, Olomoucká drbna

Další články k tématu