Studenti pedagogických fakult pomáhají s doučováním. Zatím je jich ale málo

19. 11. 2020 | Aktuality

zapojme všechnyTéměř všechny pedagogické fakulty se přidaly k iniciativě, která má pomoci s doučováním žáků strádajících vlivem pandemie koronaviru. Studentů je však nedostatek.

Ačkoli se úroveň vyučování od jarního uzavření škol podstatně zlepšila, podle Šimona Pánka, výkonného ředitele neziskové organizace Člověk v tísni, zlepšení není celoplošné. Špatná situace je zejména v sociálně znevýhodněných rodinách, nebo ve školách, které dále situaci nezvládají organizačně.

 „Pořád jsou i teď školy, které fungují tak, že se překopírované materiály předávají někde v tašce ve vestibulu mezi učiteli a rodiči,“ uvedl Pánek pro Českou televizi.

Aby se zmírnil dopad pandemie a zamezilo se prohlubování rozdílů mezi žáky, spoluiniciovala organizace Člověk v tísni již na konci srpna platformu, která spojuje studenty pedagogických fakult a vyšších odborných škol s potřebnými dětmi.

Vyplatí se to oběma stranám. Studenti si prostřednictvím on-line doučování splní praxi, kterou teď nemohou vykonávat na školách, a získají za ni kredity. Žáci zase mohou dohnat potřebné učivo.

 „V rámci doučování budou studenti pravidelně pracovat s jedním žákem nebo skupinou žáků, budou mít možnost navázat bližší kontakt, který bude méně formální,“ vyzdvihuje některá z pozitiv pro vysokoškoláky Lucie Maršálková ze Střediska pedagogické praxe Univerzity Karlovy v Praze. „Vyzkouší si vlastní strategie, jak děti motivovat, jak s nimi pracovat a pomůže jim to i v přijetí dětí, které jsou vnímány jako tzv. problémové a lépe porozumí i příčinám jejich chování. Seznámí se také detailně s chodem a prostředím školy,“ dodává.

Na stránkách https://www.zapojmevsechny.cz/doucovani/ se přihlásilo již 240 škol s několika tisíci žáky, kteří potřebují doučování. Zájem vysokoškoláků však zatím není dostatečný na to, aby pokryl potřeby žáků. Dle Pánka za to částečně mohou i komplikace spojené se správným spárováním žáků se studenty nebo problém bezpečnosti.

Zdroje:
ČT24, Člověk v tísni

Další články k tématu