Studenti MUNI pomáhají lidem. Dobročinný spolek nabízí i praxi

9. 4. 2023 | Uplatnění studentů a absolventů

praxe na MUNIDobročinný studentský spolek Mise naděje se zaměřuje na pomoc dětem s autismem, z dětských domovů, vážně nemocným dětem i osamělým seniorům a hospitalizovaným pacientům. Jde o jedinou neziskovou organizaci v Česku, jejímiž členy jsou primárně vysokoškolští studenti. Letos slaví deset let od svého založení.

Zakládajícím členem spolku je bývalý student Ekonomicko-správní a Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity Daniel Vodrážka. „Chtěl jsem systematicky pomáhat těm, kdo v životě neměli tolik štěstí. Zejména vážně nemocným a sociálně znevýhodněným dětem. Vycházel jsem z premisy, že ty děti nemohou za to, že v nízkém věku vážně onemocněly nebo že jejich rodiče jsou kriminálníci, závislí na drogách a bůhvíco ještě, v případě dětí z dětských domovů,“ vysvětluje svou motivaci Vodrážka.

V současnosti má organizace více než sedmdesát členů. Nabízí různé formy pomoci a organizuje osvětové akce. Stojí za projektem Proautismus.cz, který si klade za cíl propojit rodiny s dětmi s autismem s profesionálními asistenty i dobrovolníky. Mimo to se Mise naděje zaměřuje také na nábor dárců do registru kostní dřeně nebo pořádá koncerty pro pacienty v hospicích, nemocnicích a domovech pro seniory.

„Naši dobrovolníci na týdenní bázi doučují děti z dětských domovů napříč Českem a Slovenskem on-line. Část však dochází i osobně do dětského domova v Brně a Českých Budějovicích, kde aktuálně působíme. Dále máme i tým, který každý týden objíždí moravské dětské domovy s workshopem o finanční gramotnosti,“ vypočítává další aktivity spolku Vodrážka.

Mise naděje také poskytuje vysokoškolákům praxi, především studentům pedagogických a sociálně orientovaných oborů. Do budoucna spolek plánuje rozšířit své aktivity i do dalších částí Česka. Zapojit by se tak mohli i studenti z dalších vysokých škol.

Zdroj: Zprávy z MUNI

Další články k tématu

Komplikace pro studenty. Brněnské kino Scala v září neotevře

Mimo provoz zůstane zatím o měsíc déle. Univerzitní kino Scala, které slouží studentům pro setkávání i výuku a prezentaci jejich práce, se zatím kvůli nutnosti zajistit nosnou konstrukci neotevře ani prvního září, jak bylo původně v plánu. Technici odhalili skryté poruchy v rámci komplexního průzkumu budovy. „Kvůli bezpečnosti bude nutné zajistit nosnou konstrukci budovy kovovými výztuhami. Z […]

číst více

Fakulta sociálních studií MU otevírá nový studijní program Soudobé dějiny

Masarykova univerzita je první a jedinou univerzitou v České republice, kde bude možné od podzimu 2024 prezenčně studovat v bakalářském stupni studia program Soudobé dějiny. Nově je do své nabídky zařazuje Fakulta sociálních studií MU, přihlášky ke studiu lze podávat už od letošního listopadu. Soudobé dějiny vtáhnou studenty a studentky do moderní historie, do jejích […]

číst více

Na brněnské informatice je celkem chill

Dny otevřených dveří na Fakultě informatiky MU v tomto akademickém roce již přivítaly více než 600 uchazečů a jejich rodinných příslušníků či přátel. Děkan Jiří Barnat je provedl nabízenými studijními programy a náležitostmi přijímacího řízení. Následovalo představení života na FI studentskýma očima. Zájemce jsme seznámili s vědou, kterou na FI děláme, se zástupci Sdružení průmyslových partnerů i […]

číst více