Studenti Masarykovy univerzity studují zubařinu v simulačním centru

5. 12. 2022 | Aktuality

studium stomatologie na MUNIStudenti Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně mají od roku 2020 možnost studovat v jedinečném simulačním centru. Jde o jedno z nejmodernějších center tohoto typu v Evropě. Jeho primárním účelem je studenty připravit na všechny problémy spojené s praktickým vykonáváním práce zubaře.

„Když student nastoupí do prvního ročníku, tak začíná již v prvním týdnu vedle teoretické výuky i výuku praktickou. První půlrok se věnuje takovým bazálním základům, učí se práci s vrtačkou, učí se základní tipy preparací, učí se základní práci s materiály,“ nastiňuje proděkanka pro zubní lékařství Lydie Izakovičová Hollá.

Do výuky v simulačním centru se studenti zapojují již v druhém semestru studia. „Ve druhém ročníku už se začínají studenti učit základní věci na sobě. Jde o základní prohlídky a základní preventivní postupy,“ doplňuje Izakovičová Hollá. Počínaje třetím ročníkem studenti kombinují výuku v simulačním centru s praxí na klinickém pracovišti.

„Výuka je modernizovaná do těch nejmodernějších postupů a přístupů, které v současném zubním lékařství vůbec existují. Od klasické stomatologie, která začínala otiskováním v ústech pacienta různými hmotami a v laboratoři přes sádrové modely, vyrábění různých korunek a můstků, případně snímatelných náhrad jsme se posunuli k tomu, že studenti jsou schopni se učit moderní metody,“ uvedla proděkanka.

Hlavní výhodou Simulačního centra je, že si studenti mohou praxi osvojit ještě před dokončením studia. „Studenti pracují na simulátorech s dentálními mikroskopy, které se běžně v klinické praxi používají pro řadu specializovaných výkonů, jako je třeba ošetření kanálků a podobně,“ dodala Izakovičová Hollá.

Pětileté zubní lékařství na Masarykově univerzitě patří mezi nejžádanější obory v Česku. Každý rok obdrží zhruba 1200 až 1300 přihlášek. Z kapacitních důvodů ale přijme jen asi padesátku uchazečů.

Zdroj: Novinky.cz

Další články k tématu

Ostravská univerzita možná už v září otevře obor stomatologie

Ostravská univerzita možná už v září otevře obor stomatologie

Lékařská fakulta Ostravské univerzity nejspíš brzy otevře nový obor stomatologie. Povolení už má od ministerstva zdravotnictví. Teď čeká na schválení akreditace, buduje nové prostory a shání vyučující. Pokud vše půjde podle plánu, prvních dvacet studentů by mohlo nastoupit už v září. Podle děkana fakulty Rastislava Maďara se prostory pro výuku aktuálně dokončují. „Nacházejí se v nich …

18. adventní okénko: Nejlepší univerzita pro zubaře

18. adventní okénko: Nejlepší univerzita pro zubaře

Vánoční svátky – hory cukroví – bolavý zub. Pokud vám tahle posloupnost není cizí, nemělo by vás minout dnešní adventní okénko. V něm si posvítíme na univerzitu, která produkuje ty nejlepší zubaře. A překvapivě nesídlí v USA ani ve Spojeném království. Institut Karolinska najdete ve švédském hlavním městě Stockholm. Škola je nejdůležitější medicínské akademické výzkumné centrum ve …

Proč si vybrat Lékařskou fakultu MU?

Proč si vybrat Lékařskou fakultu MU?

„Zaujal mě progresivní přístup k výuce a moderní zázemí, proto byla MED MUNI moje první a jediná volba,“ říká Nela Pelánková, studentka 5. ročníku Všeobecného lékařství. Zájem o studium na Lékařské fakultě Lékařské fakultě Masarykovy univerzity trvale roste a v současnosti v porovnání s ostatními lékařskými fakultami v Česku evidujeme nejvyšší množství přihlášek. Mimo excelentní vybavenost, skvělé pedagogy a …