Studenti ČVUT uspěli s projektem sirotčince v Kongu

21. 6. 2023 | Aktuality

Studenti ČVUT uspěli s projektem sirotčince v Kongu
Studenti Českého vysokého učení technického (ČVUT) zvítězili v soutěži World Architecture Award v kategorii studentských projektů. Cenu získali za svůj návrh sirotčince v africkém Kongu. Teď na realizaci projektu shání peníze. V tiskové zprávě o tom informoval vedoucí týmu studentů Jan Tilinger.

Studii a technické řešení sirotčince vytvořili studenti Jiří Petrželka, Anita Černá a Tomáš Roletzki pod vedením Tilingera a Petra Čandy ve spolupráci se zástupci organizace Naše děti v Kongu.

Návrh projektu vznikl na již pátém Projektovém maratonu pořádaném Centrem mezinárodních rozvojových projektů ČVUT (ICWD). Hlavním cílem centra je zkvalitnění mezinárodních rozvojových projektů vykonávaných českými organizacemi v zahraničí a propojení spolupráce odborníků z různých oborů. Centrum nabízí příležitosti pro vzdělávání studentů i odborné veřejnosti v oblasti problematiky rozvojové spolupráce i netradičních technologií. V dlouhodobém časovém horizontu chce centrum vytvořit studijní program zaměřený na technické aspekty rozvojových projektů (rozvojové inženýrství).

„Sirotčinec je i mezi finalisty evropsko-asijské soutěže, kde se aktuálně hlasuje o cenu veřejnosti. Zároveň se snažíme na stavbu zázemí pro sirotky v Kongu podle našeho projektu sehnat peníze,“ řekl Tilinger.

Projekt ocenili i ti, pro něž je přímo určen. „Nedovedete si ani představit, jak jsme ohromeni vaší vynikající prací. Tisíce kilometrů od nás jste vykonali práci, jako kdybyste byli tady přímo na místě,“ radoval se z návrhu českých studentů přímo z Konga ředitel sirotčince Jean-Martin Nlandu.

Ocenění World Architecture Award se uděluje od roku 2006. Soutěž se vyhlašuje několikrát do roka a oceňuje interiérové i exteriérové návrhy v několika kategoriích.

 

Zdroj: ČVUT, iDNES.cz

Zdroj foto: ČVUT

 

 

Další články k tématu

FIT ČVUT pokrývá všechny oblasti IT. Otevírá cestu do všech profesí

FIT ČVUT pokrývá všechny oblasti IT. Otevírá cestu do všech profesí

Fakulta informačních technologií je nejžádanější fakultou ČVUT, která je v České republice na prvním místě v oblasti Informatiky podle prestižního mezinárodního žebříčku QS Ranking. Téměř čtvrtina všech uchazečů o studium na ČVUT má zájem studovat právě na FIT. Přečtěte si odpovědi na vaše nejčastější otázky Proč na FIT ČVUT, abyste se mohli správně rozhodnout. Studium …

Zájemce o maturitní obory trápí nedostatek míst

Zájemce o maturitní obory trápí nedostatek míst

V posledních letech došlo k nárůstu počtu studentů kvůli populačně silným ročníkům. Na školách s maturitními obory ale pro ně přestává být dost míst. Problém trápí i budoucí gymnazisty. Ministerstvo školství přitom maturitní vzdělání podporuje, a zájem rodičů a žáků o něj narůstá. V letech 2014 až 2021 byly první ročníky čtyřletých maturitních oborů průměrně zaplněné …