Studenti architektury navrhli novou podobu onkologického centra v Brně

10. 8. 2021 | Aktuality

studium architekturyMasarykův onkologický ústav chystá výstavbu nového Centra onkologické prevence na brněnském Žlutém kopci. Možnou podobu nového centra navrhli studenti architektury brněnského Vysokého učení technického.

Centrum vyroste v bývalém areálu transfuzní stanice sídlící v Tomešově ulici. „Hlavním cílem je navýšit kapacity ústavu a soustředit preventivní péči do samostatného objektu s vlastním vstupem. Od nového centra současně očekáváme, že bude příjemným místem, kam lidé rádi přijdou pro odborné konzultace ohledně svého životního stylu nebo na preventivní vyšetření,“ sdělil ředitel ústavu Marek Svoboda.

Návrhu podoby centra se v rámci svých diplomových prací věnovalo deset studentů. „Návrh se snaží citlivě reagovat na potřebu rozšíření areálu. Nachází nejen cesty, jak oslovit širokou veřejnost, ale také jak svým řešením navázat spojení mezi přilehlým centrem města a areálem nemocnice, která je na horizontu Žlutého kopce dominantou,“ vysvětlila jedna z autorek Magdalena Buzová.

Na studentské návrhy a modely nového centra se veřejnost může zajít podívat do Galerie Žlutý kopec. Na stavbu samotnou si ještě pár let počkáme – má být hotová v roce 2026.

Zdroje: Brněnský deník

Další články k tématu

V Praze se otevřou dveře do srdcí mladých umělců

V Praze se otevřou dveře do srdcí mladých umělců

Již po jedenácté bude Praha hostit výstavu mladého umění. Mezi 12. a 20. listopadem budete moci navštívit Palác Hrzánů z Harasova v centru Prahy. Zde se ve 23 pokojích a chodbách ponoříte do světa architektury, volného umění a designu studentů z 13 českých vysokých škol, a letos poprvé také z několika zahraničních. Výstava je tzv. side-specific, to znamená, …