Student přepadl benzínku, protože potřeboval peníze. Vinu přiznal

25. 10. 2021 | Aktuality

student přepadl benzinkuStudent Filozofické fakulty na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích letos v červnu přepadl benzínovou pumpu. S plynovou pistolí se 21letý muž dožadoval po obsluze peněz, odešel však s prázdnou. Nyní stanul před soudem. Hrozí mu až desetiletý trest odnětí svobody.

„Přistoupil k obsluze čerpací stanice s namířenou krátkou střelnou zbraní se slovy nezlobte se, potřebuji peníze,“ popsal loupež žalobce Ivo Dvořák. Mladík v krátkých kalhotách maskovaný rouškou a kapucí měl podle obsluhy benzínky namířit jedné z žen pistoli na břicho. Když mu odmítla peníze vydat, pokusil se o totéž s její kolegyní. Ta ho rovněž odmítla a student odešel s prázdnou. Ženy následně zavolaly policii a poskytly jí detailní popis lupiče. Policejní hlídka pak mladíka do dvaceti minut zadržela v parku.

Hlavnímu líčení u českobudějovického soudu přihlíželi rodiče a dědeček studenta. Mladík k soudu dorazil ve stejném oblečením, v němž se o několik měsíců dříve vydal loupit. Podle své výpovědi chce být psychologem a trpí depresí, kterou si léčí drogami. Plynovou pistoli s osmi náboji, kterou měl u sebe během přepadení, měl zakoupit on-line.

V průběhu líčení podal student takzvané prohlášení viny. To obviněnému sníží trest. Přestože je mladík v podmínce za jinou trestnou činnost, žalobce pro něj navrhuje trest na spodní hranici sazby, která činí až deset let.

Soud bude pokračovat v listopadu vypovědí soudního znalce z oboru psychologie a psychiatrie, který posoudí, zda měl student v průběhu přepadení sníženou příčetnost a zda je pro něj vhodná protidrogová léčba.

Zdroj: iDNES.cz