Středoškoláci volili nanečisto. Do sněmovny by poslali čtyři subjekty

5. 10. 2021 | Aktuality

volby na středních školách
Už v pátek se otevřou volební místnosti a Češi si po čtyřech letech budou znovu volit poslance do Poslanecké sněmovny. Ještě předtím měli možnost dát najevo své volební preference středoškoláci ve volbách nanečisto. Cílem dvoudenního hlasování studentů bylo navýšit zájem mládeže o politiku.

„Je potřeba, aby pochopili, že jsou to oni, kdo rozhoduje o tom, v jakém světě budou žít,“ řekla serveru iDNES.cz k projektu Člověka v tísni Táňa Abrhámová, koordinátorka akce.

Nejvíce hlasů – 30,4 procenta – od budoucích voličů získala koalice Pirátů a STAN. Druhá skončila trojkoalice ODS, TOP 09 a KDU-ČSL Spolu. Do sněmovny by svými hlasy mladí lidé poslali s 8,5 procenty hlasů také hnutí ANO. Čtvrtá skončila Strana zelených. Další strany skončily pod pětiprocentní hranicí a do sněmovny by se nedostaly.

Do projektu se zapojilo celkem 335 středních škol a učilišť, o něco více něž před minulými parlamentními volbami v roce 2017, kdy se účastnilo 281 škol. „Někteří volí skutečně tak, jak by volili u skutečných voleb, ale část studentů hlasuje třeba z recese,“ popsala trendy ještě před volbami nanečisto Abrhámová.

Samotným volbám nanečisto předcházel ještě další a podle Abrhámové i důležitější program. „Tam ani nejde tak o ten volební akt samotný, předchází tomu řada aktivit. Jednak od nás školy dostávají audiovizuální materiály, dokumentární filmy a k ním i výukové materiály. Před tím, než jdou studenti volit, probírají to ve výuce. Každý učitel to pojme jinak, je na jejich výběru, co považují pro danou třídu za vhodné,“ vysvětlila s tím, že mladí by měli být motivovaní chodit k volbám, kvůli zachovaní demokratických principů.

 Zdroj: iDnes.cz

Další články k tématu

Vzpomínka na prezidentskou kampaň: Jak oslovovali kandidáti mladé?

Vzpomínka na prezidentskou kampaň: Jak oslovovali kandidáti mladé?

Mladí lidé včetně vysokoškoláků tvoří významnou voličskou skupinu. Během uplynulých prezidentských voleb se proto i kandidáti na novou hlavu státu v rámci svých kampaní zaměřovali mimo jiné i právě na ně. Někteří úspěšně, jiní zas ne tolik. Každopádně jsme se díky tomu dozvěděli spoustu zajímavostí. Takže, kdo do kampaně vkročil v pozitivních teniskách? Komu zaskočil arašíd …