Středoškoláci chtějí přijímačky na VŠ posunout na přelom června a července

5. 6. 2020 | Přijímací řízení

přijímací zkoušky na všČeská středoškolská unie (ČSU) napsala otevřený dopis rektorům a děkanům vysokých škol, ve kterém žádá o posunutí termínů přijímacích zkoušek. Unii, která zastupuje středoškoláky, vadí to, že by se zkoušky měly konat krátce po maturitách. Chtějí proto, aby je univerzity posunuly na přelom června a července.

„Žádáme o posunutí termínů přijímacích zkoušek z důvodu jejich možného krytí s maturitami. Jejich současná podoba nám středoškolákům nedává dostatek času na řádnou přípravu a tím při přijímacím řízení na vysoké školy mimo jiné zvýhodňuje zahraniční studenty,“ píše v dopise ČSU.

Zvýhodněnými zahraničními studenty míní unie zejména ty ze Slovenska, kteří tvoří nejpočetnější skupinu studujících cizinců na českých vysokých školách. Náš východní soused navíc maturity zrušil úplně, takže Slováci na rozdíl od českých středoškoláků budou mít víc času na přípravu na přijímačky.

K odložení termínu zkoušek jsou ale podle ČSU i další důvody. „Čas maturit a přijímacích řízení je vždy značně nabitým a stresujícím obdobím pro většinu středoškoláků, kvůli pandemii koronaviru se ovšem obavy zásadně zvýšily, a to nejen kvůli starostem o zdraví žáků a jejich rodin. Středoškoláci také přišli o podstatnou část výuky a zhoršila se komunikace s pedagogy,“ vysvětluje ČSU v dopise a dodává, že termíny maturit a přijímacích zkoušek letos mnohdy dělí pouze pár dnů anebo se dokonce překrývají a maturanti tak nebudou mít dostatek času na odpočinek a na přípravu.

„Apelujeme na vedení vysokých škol, s prosbou o vyslyšení středoškoláků, kteří mají z krytí termínů letošních maturit a přijímacích zkoušek obavy. Zvažte, prosím, pozdější termíny přijímacích zkoušek, které by pro Vás byly zvládnutelné a zároveň by vyšly vstříc letošním maturantům, kteří se oprávněně bojí o svou budoucnost,“ uzavřela svou žádost ČSU.

Otevřený dopis je reakcí ČSU na průzkum mezi 1500 středoškoláky. Z něj vyplynulo, že studenti jako nejlepší možnost vidí právě posunutí přijímacích zkoušek na přelom června a července. Tuto možnost by uvítalo 46 procent maturantů. 30 procentům by pak vyhovoval termín na konci června. Někteří by dokonce byli pro posunutí na srpen či září. Naopak 40 maturantů by termíny neměnilo vůbec.

O finálním termínu přijímaček však rozhodují samy vysoké školy a liší se to podle jednotlivých fakult i oborů.

Zdroj:
https://www.novinky.cz/