Stipendium od Oskara

14. 5. 2004 | Aktuality

Oskarovo stipendium, jak už sám název napovídá, uděluje Oskar, jeden z mobilních operátorů na českém trhu. Podpora, jež může dosáhnout až 18 tisíc korun měsíčně, je určena pro vysokoškolské studenty, kteří mají zájem se rozvíjet, chtějí uskutečnit své projekty a využít rady a vybavení profesionálů v tzv. Výzkumném a vývojovém centru na ČVUT v Praze (jinak také RDC – Research and Development Center).

Oskarovo stipendium, jak už sám název napovídá, uděluje Oskar, jeden z mobilních operátorů na českém trhu. Podpora, jež může dosáhnout až 18 tisíc korun měsíčně, je určena pro vysokoškolské studenty, kteří mají zájem se rozvíjet, chtějí uskutečnit své projekty a využít rady a vybavení profesionálů v tzv. Výzkumném a vývojovém centru na ČVUT v Praze (jinak také RDC – Research and Development Center).

Doposud mohli stipendium získat pouze studenti ČVUT. Situace se ale mění a příležitost rozšiřuje. Šance získat Oskarovu podporu pro svůj projekt má proto od nynějška mnohem více lidí. Přesto že je stipendijní program otevřen studentům všech typů vysokých škol a tudíž žadatelům téměř všech oborů, prioritní oblastí činnosti RDC zůstává oblast mobilních komunikací a technických oborů s komunikacemi souvisejících.

Oskarovo stipendium podporuje širokou škálu projektů. Může jít o vývoj služeb a systémů, nezávislé studie nebo výzkumné zprávy, dále o speciální projekty z oblasti telekomunikací a odvětví souvisejících a příbuzných (informatika, elektronika, počítačová grafika, design). Stipendium v sobě zahrnuje i podporu netechnických oborů jako je medicína či ekonomie. Relevantnost projektů při výběru z došlých žádostí (formulář je možné stáhnout z www.rdc.cz) zohledňuje Řídící výbor a výběrová komise složená z účastníků již probíhajících projektů z řad studentů i odborníků.

Oskarovo stipendium zaručuje jeho držiteli pravidelný měsíční příjem 2 – 18 tisíc korun, podporu profesionálního týmu při výzkumu a také možnost využití posledních technologických výdobytků a RDC. O centru Rudolf Krejcar, člen řídícího výboru Výzkumného a vývojového centra, uvádí: „Je to místo, kde se držitelé stipendia scházejí, aby pracovali na svých projektech. Mají zde k dispozici internetové připojení, ale i další vymoženosti, především z oblasti mobilních technologií, v hodnotě více než 100 mil. Kč. Je zde dokonce instalována kompletní testovací GSM síť 2,5 Generace včetně lokálního pokrytí, takže když studenti vyvinou nějakou aplikaci, mohou si ji zde ihned vyzkoušet.“

Na provozu RDC a podpoře studentů s Oskarem spolupracuje ČVUT Praha a společnost Ericsson. Na samotná studentská stipendia chce Oskar v letošním roce vydat částku asi 1,5 miliónu korun, což je téměř dvakrát více než v roce loňském. Celkové investice do projektu však přesahují 100 miliónů korun.

To, jak vysoká bude finanční podpora jednotlivých studentů, záleží podle Krejcara „na tom, jak dlouho je student zapojen v programu a jak si vede. Proto je stipendium rozděleno do tří úrovní – Junior, Expert a Guru. Finanční podpora může dosáhnout výše až 18 tis. korun měsíčně. Každopádně, Oskarovo stipendium není nástroj na zbohatnutí, ale mělo by pomoci studentům rozvíjet jejich silné stránky, týmovou práci, její organizaci a umožnit jim snadný přechod do zaměstnání.“

Tato slova potvrzuje i Petr Mácsadi, který nyní v rámci stipendia pracuje na vývoji tzv. MMSPortálu. Hlavní přínos vidí v tom, že „člověk má možnost si „osahat“ technologii, o které slyšel ve škole anebo o ní četl, případně ji viděl na exkurzích u poskytovatelů mobilních sítí. Navíc se dostane do styku s lidmi z oboru, kteří jsou ochotni poradit při problémech a nasměrovat člověka správným směrem.“

Petr všem případným uchazečům doporučuje odevzdat žádost o stipendium včas. „Nejlepší je několik dní předem, abychom jim případně mohli pomoci s doladěním detailů a tím zvýšili jejich šanci uspět ve výběru adeptů.“ Rudolf Krejcar podotýká, že „kritérií je opravdu hodně, a jejich kompletní seznam naleznete na www.rdc.cz.“ Dále je možné využít email stipendium@rdc.cz.

Nutno dodat, že uzávěrka prvního výběrového kola pro nové žadatele o Oskarovo stipendium je 28. května 2004, další nejbližší termíny pro odevzdání žádostí jsou 13. srpna 2004, 15. listopadu 2004 a 15. února 2005. Podrobnější informace o Oskarově stipendiu spolu s žádostmi o něj naleznete na http://www.rdc.cz.