Stáž v neziskovce: stres, ale i práce, která dává smysl

11. 8. 2020 | Studentský život

stáž v neziskovceStáž je nezbytnou součástí studia a důležitým krokem pro budoucí kariéru. Vybrat si vhodné místo pro stáž je náročný proces, protože možností je spoustu. Jednou z nich je i stáž v neziskové organizaci. Jaká taková stáž je a co všechno může obnášet? Čtěte!

Co jsou neziskovky

Neziskové organizace – jak už sám název napovídá – nesmí hromadit zisky. Veškeré své případné výdělky musí investovat zpět do rozvoje organizace. To platí pro všechny neziskovky stejně jako fakt, že vznikají za účelem uspokojení potřeb konkrétních lidí či komunit. Poslání jednotlivých organizací se ale může diametrálně odlišovat. Můžou pomáhat znevýhodněným lidem, zabývat se ekologií, kulturou měst, historií nebo třeba pedagogickými aktivitami. Pro představu: mezi neziskovky se řadí Dům dětí a mládeže i například Nadace hokejisty Jakuba Voráčka nebo třeba dobrovolné hasičské sbory.

Zaměstnanci v neziskovkách samozřejmě pobírají plat. Co se stážistů týče, ti však bývají zpravidla neplacení. I z toho důvodu je důležité, abyste si vybrali takovou neziskovou organizaci, jejíž poslání vám dává smysl.

Stáž v neziskovce

Samotná náplň stáže v neziskovce se od té v běžném podniku liší. S největší pravděpodobností totiž nebudete mít vytyčené přesné postavení/ pracovní pozici, k níž by se vázaly konkrétní povinnosti. Naopak se od vás bude očekávat, že jako stážista budete dělat více různých věcí a pomáhat se vším, co bude potřeba. Stáž v neziskovce je proto vhodná pro ty, kteří nemají radí monotónní práci. Díky tomu, že si vyzkoušíte více druhů aktivit, se můžete navíc rozhodnout, co vás nejvíc baví a čemu se chcete věnovat i do budoucna.

A co konkrétně budete v neziskovce dělat? Můžete pracovat přímo v terénu a pomáhat potřebný ale také můžete pracovat v administrativě nebo oblasti marketingu a PR, kdy se budete podílet třeba na organizování různých akcí nebo na jejich propagaci. Neziskové organizace pak také často hledají lidi, kteří se orientují v obchodu, ekonomice, financích, nebo účetnictví. Jelikož neziskovky často žádají o granty, tak pokud umíte podobnou žádost sepsat, je to určitě cenná položka v životopise uchazeče o stáž.

Rozhodující je však vždy hlavně vaše ochota tvrdě pracovat a schopnost učit se nové věci.

Jak získat stáž

Nejprve si udělejte průzkum a vyberte si pro jaký typ organizace byste rádi pracovali. S tím vám mohou pomoci přímo na univerzitě, pokud má vlastní kariérní centrum. Hledat můžete i on-line na klasických pracovních portálech, kde neziskovky také inzerují – třeba na těchto webech https://www.jobs.cz/neziskovky/, https://www.neziskovky.cz/burza-prace/. Při výběru se zaměřte také na to, jakou má neziskovka reputaci a jaké konkrétní projekty v minulosti již dělala, abyste měli jistotu, že práce pro ni má skutečně smysl a třeba i budoucnost po studiu.

Pokud už máte vyhlédnutou konkrétní organizaci, obraťte se přímo na ni. Inzerovat volné pozice nemusí, ale místo pro vás se tam i tak může najít. Proto se nebojte zavolat nebo napsat e-mail.

Přijímací proces pro pozici stážisty v neziskovce je stejný jako u jiných stáží. Proto zapracujte na svém životopise, sepište ho nebo aktualizujte. Totéž platí o motivačních dopisech, které byste měli na míru upravit každé organizaci, do níž se hlásíte.

Plusy a mínusy stáže v neziskovce

Stejně jako každá stáž, má i ta pro neziskové organizace své výhody a nevýhody. Největším mínusem je nižší nebo žádný plat, s tím je nutné počítat dopředu. Na druhou stranu, neplacené stáže nabízí i řada ziskových firem. Práce pro neziskovku může být také často stresující, jak popisují dvě zaměstnankyně neziskovek Miranda a Fay. Neziskovky podle jejich slov často shání peníze a zaměstnanci bývají často pod tlakem kvůli blížícím se deadlinům pro podání grantů.

I tak má práce pro neziskovku spoustu výhod. Kromě široké palety dovedností, které si během stáže vyzkoušíte a osvojíte, budete také dělat něco pro prospěch společnosti. A stejně jako kdekoliv jinde si i v neziskovce můžete vybudovat kariéru a po stáži a studiích nastoupit na plný úvazek.

Zdroj:
 https://collegeinfogeek.com/

Další články k tématu