Stávka učitelů

4. 12. 2007 | Aktuality

„Jaké je školství, takový je národ,“ hlásal transparent na úterní demonstraci učitelů. Kolem čtyř set školských představitelů se ve 13:00 shromáždilo v centru Prahy na Maltézském náměstí, aby vyslovilo nesouhlas s ministerstvem financí. Zaměstnanci ve školství přitom požadovali více peněz na platy, na školní pomůcky, na učebnice. Akce navázala na stávku, do které se zapojilo téměř 128 tisíc pracovníků mateřských, základních a středních škol – jedná se tedy o největší protest v dějinách školství.

Nově jmenovaný ministr školství Ondřej Liška předstoupil před pedagogy s krátkým projevem, ve kterém slíbil, že se vznesenými problémy bude zabývat. Současně ale naznačil, že pro nastávající rok 2008 se mu zřejmě více peněz pro školství získat nepodaří. Přísun financí do rozpočtu by tak pedagogové mohli očekávat až v roce 2009.

Aktivity pro podporu stávkujících učitelů začali vyvíjet i studenti pedagogické fakulty Technické univerzity v Liberci. Ti chtějí pomocí letáků, svých úst a pedagogů hovořících s veřejností o své profesi obeznámit veřejnost s povinnostmi učitelů a jejich pracovními podmínkami. Údaje, které veřejnost dostává v médiích totiž hodnotí jako zkreslené. Kromě upozornění na současný stav školství pomocí tabulek, výzkumů a jiných hodnověrných zpráv, si posluchači kladou za cíl zjistit, jak veřejnost učitele a současný systém školství vnímá. Zároveň se chtějí dotazovat ředitelů škol ohledně stavu vybavení a míry splnění požadavků RVP. Zpracované informace spolu s peticí odešlou vybrané instituci, senátorům a MSMT.

Související články: České školství se nelepší, ukázalo mezinárodní srovnání, Jsem placený jako kopáč, říká učitel

Zdroje: www.hn.ihned.cz, www.idnes.cz, www.tul.cz