Spolubydlení studentů a seniorů je na vzestupu

28. 12. 2021 | Aktuality

mezigenerační bydleníDostupnost bydlení je jedním z nejpalčivějších problémů dnešní mladé generace a trápí i studenty. Možná jste si teď, po půl roce stráveném na koleji, uvědomili, že takhle prostě bydlet nechcete. Možná vás kvůli svátkům taky přepadl duch altruismu. Pokud je to váš případ, tak právě pro vás je tento článek, kde se dozvíte všechno o soužití studentů a seniorů.

Průkopníci na Praze 3

Průměrná cena pronájmu za metr čtvereční v Praze se podle RealityMix.cz v současnosti pohybuje kolem 333 korun. V domě s pečovatelskou službou v Roháčově ulici na Praze 3 studentům nabízí nájem ani ne poloviční. Snížený nájem je však vázán i na povinnosti – studenti musí 30 hodin týdně vypomáhat s péčí o seniory.

 „Já to nepovažuju za práci v pravém slova smyslu, spíš za jiný způsob trávení volného času,“ říká pro Český rozhlas účastnice projektu Johana. Ta má za sebou již rok takového spolubydlení. Seniorům poskytuje hlavně společnost, aby se necítili osamělí. Chodí s nimi na procházky, obstarává některé nákupy nebo je doprovází k doktorovi. Náplň práce není striktně daná, dodává pro rozhlas vedoucí pečovatelské služby Emílie Kalová a dodává, že Johana i další dobrovolníci personálu hodně ulevili během pandemie, kdy se zapojili i do přímé péče.

Domov důchodců nyní zvažuje, zda nájem ještě nesníží, aby se do projektu zapojilo ještě více studentů.

O místo v domově se mohou ucházet studenti prezenčního studia, které nejprve čeká pohovor a diskuze nad plánem, jak budou se seniory trávit čas. Výhodu mají studenti sociálních a zdravotních oborů.

Byt a garsonka na Praze 6

K Praze 3 se letos připojila také Praha 6. „Věřím tomu, že se v rámci tohoto projektu od sebe studenti a senioři mohou hodně naučit. Od starších lidí lze bezpochyby čerpat životní zkušenost a jistý nadhled,“ říká radní Prahy 6 Marián Hošek. „Studenti zase budou mít skvělou příležitost přiblížit seniorům pohled mladých lidí na současný svět, který se s všudypřítomnými technologiemi zdá být starší generaci stále složitější,“ doplňuje Hošek výhody pro seniory.

Praha 6 nabídla letos dva obytné prostory v obou svých domovech s pečovatelskou službou (DPS). Jedná se o garsonku s balkonem v DPS Šlejnická a byt 2+1 pro mladý pár nebo dvojici studentů v DPS Liboc. Právě na Prahu 6 právě teď přesídlí ze Žižkova Johana: „Je to skvělá možnost, o které ví velmi málo studentů,“ uzavírá.

Plzeň spouští francouzský projekt

Také Plzeň rozjíždí pilotní projekt mezigeneračního bydlení. Iniciativa BytSpolu se bude snažit po vzoru zahraničních projektů propojit seniory a studenty. Studenti budou bydlet ve volném pokoji seniorova bytu nebo domu. Senior na oplátku získá společnost, výpomoc v domácnosti i příspěvek do domácího rozpočtu.

BytSpolu nabízí tři možnosti spolubydlení. V prvním „tarifu“ student může u seniora bydlet zcela zadarmo. Student ale musí seniorovi vypomáhat při běžných domácích činnostech (jako nákup nebo výpomoc s novými technologiemi). Dále musí být student pasivně přítomen v bytě seniora čtyři večery v týdnu. Student pak dostane od BytSpolu dostane navíc příspěvek 300 korun.

Druhou možností je ubytování za snížený nájem 1500 až 2500 korun. V tomto případě je výpomoc seniorovi jen občasná. Poslední možností je ubytování za 3500 až 5000 korun (v závislosti na lokalitě). Tato varianta od studentů vyžaduje „pasivní dohled a spontánní výpomoc v srdečném duchu“. Na stránkách projektu je zdůrazněno, že rozsah a náplň výpomoci záleží vždy na vzájemné domluvě studenta a seniora.

Podmínkou účasti v projektu je statut studenta a věk mezi 18 a 27 lety. Přihlásit se můžete přes nezávazný registrační formulář na stránkách organizace. Administrativní poplatek poté činí 300 korun.

Za projektem stojí manželé Růžičkovi. Alena Růžičková je koordinátorkou rodinné politiky se zaměřením na seniory pro obvod Plzeň 3. Pavel Růžička zase komunikuje s mateřskou organizací BytSpolu, kterou je francouzská Ensemble2générations. Ta propojila již pšt tisíc dvojic studentů a seniorů. Vedle České republiky působí organizace i v Kanadě nebo ve Švýcarsku.

Zdroje: BytSpolu, Večerní Praha.cz, iRozhlas.cz