Už rok v nové budově aneb CPTO je splněný sen

14. 6. 2021 | Aktuality

CPTONejsložitější a nejdražší stavba v kampusu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně. Takové je Centrum přírodovědných a technických oborů (CPTO). Od kolaudace uplynul už rok, kvůli pandemii koronaviru a s ní spojeným uzavřením škol si studenti až donedávna nové prostory nemohli naplno vyzkoušet. Nyní jsou stejně jako akademici UJEP z nové budovy nadšení. 

„Nová budova CPTO je pro přírodovědeckou fakultu a současnou generaci našich akademiků cosi jako zhmotněný sen a nejkrásnější dárek k 15. výročí založení naší fakulty,“ vyjadřuje svoji spokojenost děkan Přírodovědecké fakulty UJEP Michal Varady.

CPTO spojuje fakulty přírodních věd a životního prostředí. Kromě moderních laboratoří umožňujících výzkum v oblasti chemie, biologie, pedologie, ekotoxikologie, fyziky, nanotechnologií, geografie, geoinformatiky či informatiky, je v budově také nová menza. Na každém patře jsou pak relaxační zóny a čerpat nové síly ke studiu mohou studenti také v zeleni před budovou.

„Studenti kladně hodnotí moderní vybavení aul, počítačových učeben a laboratoří, dále blízkost i dalších objektů univerzity, např. menzu, sdílené auly, rektorát a univerzitní knihovnu,“ říká proděkan pro studium Martin Švec a doplňuje: „Studenti také zmiňovali, že nová budova a její vybavení je motivuje k dalšímu studiu, nejen v navazujícím magisterském, ale také v doktorském.“

První úvahy a vize postavení nové budovy pro přírodovědeckou fakultu a fakultu životního prostředí vznikaly už v roce 2010. Po kolaudaci loni v červnu následovalo rozsáhlé stěhování obou fakult do středu kampusu. „Byla to téměř desetiletá cesta, doprovázená řadou potíží a kompromisů. Přesto si myslím, že konečný výsledek stojí za to,“ vysvětluje Jaroslav Pavlík, proděkan pro vědu a výzkum a bývalý děkan Přírodovědecké fakulty.

„Věřím, že nová budova CPTO zatraktivní naši fakultu hlavně pro studenty, vždyť co by byla fakulta bez studentů? Doufám, že její moderní prostory, krásné interiéry poslucháren, chodeb i laboratoří či špičkové přístroje sem přilákají další studenty, kteří budou chtít bádat a pokračovat v našich stopách,“ uzavírá Varady.

Zdroj: UJEP

Další články k tématu