Speciál O OBORECH: Polygrafie

2. 12. 2011 | O studijních oborech

Tisk je součástí našeho každodenního života. Běžně obdivujeme zajímavou grafiku na plakátech, v časopisech či v knihách. Pokud vás svět tisku zajímá více a dokonce i uvažujete o tom, že byste ho rádi studovali, tak právě pro vás je určený tento článek.

Co to vlastně je

Polygrafie je výrobní obor, který zahrnuje všechny druhy tiskařských technik. Zabývá se mimojiné i rozmnožováním písemných a obrazových předloh. Sdružuje pod sebe několik podoborů, například DPT (desktop publishing – tvorba tištěného dokumentu za pomoci počítače), ofsetový tisk (přenos barvy z tiskové formy přes válec s gumovým povrchem na potiskovaný materiál), digitální tisk, typografii, … S polygrafií se ve svém životě setkáváme naprosto běžně, jen si pravděpodobně neuvědomujeme, kolik úsilí a odborné práce za každým správně vytištěným dokumentem stojí.

Kde studovat

V současné době se v České republice věnují výuce polygrafie především střední školy. Na úrovni vysokého školství lze tento obor studovat pouze na Katedře polygrafie a fotofyziky Fakulty chemicko-technologické na Univerzitě Pardubice a dále na Vyšší odborné škole grafické v Praze. Na Univerzitě Pardubice je možno studovat v bakalářském i magisterském programu. Vyšší odborná škola grafická umožňuje absolvovat studium s titulem diplomovaný specialista.

Přijímací zkoušky

Jelikož se polygrafie vyučuje na obou školách rozdílně, nelze bohužel obecně shrnout, jaké jsou podmínky k přijetí na tento obor. Rozdíly u přijímacích zkoušek nalezneme také v jednotlivých úrovních studia, tj. u bakalářského a magisterského programu. Na Univerzitě Pardubice je do bakalářského programu přijímáno maximálně 50 studentů. Podmínkou je samozřejmě úspěšně ukončené středoškolské vzdělání s maturitou. Přijímací zkoušky se ovšem neskládají, uchazeči jsou přijati na základě studijních výsledků z prvního až třetího ročníku a z pololetí čtvrtého ročníku střední školy.

Do navazujícího magisterského programu přijímá univerzita maximálně 15 studentů, kteří v předchozích letech úspěšně absolvovali bakalářský program Polygrafie. Přijeti jsou ti uchazeči, jejichž vážený průměr za celé tříleté období studia není vyšší než 2,2 a kteří u státní závěrečné bakalářské zkoušky neobdrželi horší hodnocení než „velmi dobře“. Pokud se hlásíte z jiné školy nebo z jiného oboru, budete v rámci přijímacího řízení vyzkoušeni ústně a to z předmětů Polygrafická technika a technologie, Reprodukční a předtiskové procesy a Chemie a fyzika polymerů.

Do licenčního studia je přijímáno 25 studentů. Přijímáni jsou především absolventi vysokých škol, kteří včas podají závaznou přihlášku. Další podmínkou je také zaplacení poplatku za studium, ze kterého jsou hrazeny veškeré náklady spojené se studiem. Výše tohoto poplatku pro 8. ročník licenčního studia Polygrafie pro rok 2012 nebyla v době uveřejnění tohoto článku známá.

Pro přijetí do vzdělávacího programu Grafický design a realizace tiskovin na Vyšší odborné škole grafické existují také různé podmínky. Záleží totiž, do jaké ze šesti specializací se přihlásíte. Pro přijetí do zaměření Propagační grafika, Knižní grafika, Fotografická tvorba a média a Restaurování děl z papíru a pergamenu je potřeba složit úspěšně talentové a přijímací zkoušky. V talentových zkouškách se hodnotí uchazečem dodané domácí práce a dále vypracování zadaných výtvarných úkolů. Přijímací test se skládá z kulturně-historického přehledu, testu ze základů typografie a polygrafie. Poté uchazeče čeká ještě individuální pohovor. Uchazeči o zaměření Zpracování tiskovin musí složit přijímací zkoušky zaměřené na polygrafické technologie a kulturně-historický přehled. Pokud se ovšem budete hlásit na zaměření *Vydavatelská činnost, čeká vás test ze základů polygrafie a ekonomie, esej na dané téma a opět kulturně-historický test. U obou zaměření po písemné části následuje individuální pohovor.

Předměty

Ať už budete studovat polygrafii v Praze nebo v Pardubicích, čeká vás poměrně pestrá skladba studijních předmětů. Samozřejmostí jsou předměty, které uvádějí studenta do celkové problematiky tisku a grafiky. Historie tiskových technik je tedy stejně důležitá jako znalost počítačových grafických programů či zpracovávání textu a obrazu. Neméně podstatné jsou pak předměty, které se zabývají strojírenstvím v polygrafii, tj. tiskařskými stroji historickými i současnými. Jako student polygrafie se také seznámíte s nejnovějšími technikami a technologiemi v tomto odvětví. Na Univerzitě Pardubice vás také čekají předměty z povinného celofakultního základu, tj. fyzika, chemie a matematika. Jelikož absolventi by měli být schopni pracovat i na řídících pozicích v tiskařských a grafických firmách, v rámci studia polygrafie se na školách přednáší také podniková ekonomika, finanční řízení, management a marketing.

Uplatnění absolventů

Absolventi oboru Polygrafie by měli během studia získat široké teoretické a praktické znalosti v polygrafickém, reklamním a obalovém průmyslu. Měli by se orientovat nejen v technických a technologických funkcích polygrafie a tisku, ale také ve výpočetní technice, grafice, podnikové ekonomice, managementu a marketingu. Uplatnění mohou absolventi nalézt v tiskárnách jako vedoucí pracovníci či jako technologové výroby, v DTP studiích a v reklamních agenturách. Mohou se ucházet o zaměstnání na pozici vedoucího technického redaktora ve vydavatelstvích a nakladatelstvích, ve výrobní i obchodní propagaci či v kulturních institucích

Zdroje: informace na stránkách jednotlivých fakult

Zdroj fotografií: www.sxc.hu

Další články k tématu

Pět vysokoškolských oborů, o kterých jste ještě neslyšeli

Pět vysokoškolských oborů, o kterých jste ještě neslyšeli

Lékařství, pedagogika, práva… tyto obory se vám nejspíš vybaví, když se řekne vysokoškolské studium. To ale rozhodně není všechno, co vysoké školy nabízí. Třeba největší česká vysoká škola, Univerzita Karlova, má v nabídce téměř 900 studijních programů! My jsem pro vás vybrali pět oborů, o kterých jste ještě (pravděpodobně) neslyšeli, a které vás připraví na …

Studenti ze Zlína navrhli obaly pro legendární tyčinku

Studenti ze Zlína navrhli obaly pro legendární tyčinku

Čokoládová tyčinka Kofila slaví 100 let. Studenti Grafického ateliéru Univerzity Tomáši Bati ve Zlíně k tomuto výročí vytvořili nové designové obaly. Z osmdesáti návrhů odborná komise vybrala sedm, na každý den v týdnu jeden, které uvidíme na pultech obchodů. „Studenti se ve svých návrzích inspirovali nejen spojením typického prvku Kofily, kterým je káva a čokoláda, …