Speciál O OBORECH: Indologie

6. 6. 2009 | O studijních oborech

Obory s nádechem exotiky jsou stále více v kurzu. Jste zapáleni pro jednu úzce vymezenou oblast a láká vás učit se jazyku vzdálené země, poznávat tamější kulturu a zvyky a více rozumět myšlení jiných lidí? Jednu z takových možností nabízí indická studia. Pozn. Článek byl aktualizován dne 23. 11. 2009.

Indologie má v České republice poměrně dlouho tradici. Studium indické kultury u nás začalo již na počátku 20. století a obor se může pyšnit celou řadou věhlasných badatelů, jakými jsou např. Vincenc Lesný, Eliška a Boris Merhautovi, Otakar Pertold, Vladimír Miltner, Karel Werner nebo Dušan Zbavitel. I teoretická literární základna oboru je na velmi dobré úrovni, v českém jazyce si můžete přečíst i množství kvalitních překladů pramenných textů.

Kde studovat Indologii můžete v České republice studovat pouze na Filozofické fakultě UK v Praze. Výuku zde zajišťuje Indologický seminář Ústavu jižní a centrální Asie FF UK. Indologií se také zabývá Orientální ústav Akademie věd ČR.

Náplň studia Indologie zahrnuje důkladné studium jazyků, pramenné literatury, dějin, náboženství a kultury indického subkontinentu. Může se tedy protínat s lingvistikou, historií, entologií, kulturní a sociální antropologií i religionistikou, ovšem se zaměřením na patřičně vymezený geografický prostor.

Předměty Rozvrh sestává jak z výuky různých jazyků (sanskrt, tamilština, bengálština, hindština – každý student si zvolí vlastní zaměření), tak z předmětů zaměřených na dějiny a pramenné texty.

Přijímací zkoušky Přijímací zkouška je většinou ústní a jednokolová. Zaměřuje na zjištění motivace ke studiu, ověření znalostí indických reálií (historických, geografických a kulturních), prověření vědomostí o jazyce a jazycích (včetně jazyka mateřského) a prověření znalosti nějakého jazyka světového. Při zkoušce se dále předkládá seznam přečtené literatury (doporučená literatura). Přijímací zkoušku prominout nelze.

Uplatnění absolventů Vzhledem k dlouhé tradici oboru u nás a k úzké specializaci, kterou si absolvent během studia zvolí, jsou šance na uplatnění poměrně velké. Odborníci na zvolenou oblast mohou překládat různé texty, angažovat se v mezinárodní spolupráci i zůstat ve vědecké obci a vyučovat další generace.

Více informací Indologický seminář

Zdroje: FF UK, Velká všeobecná encyklopedie Diderot, DIDEROT S.R.O., 2000.