Speciál O OBORECH: Farmacie

15. 5. 2008 | O studijních oborech

Bílé lékařské pláště vždy vzbuzovaly důvěru a respekt. I když povolání lékárníka není tolik vážené jako práce lékaře, přesto je o tento obor velký zájem. Pro ty, kteří o studiu farmacie uvažují, je zde základní přehled, co lze od studia očekávat. Pozn. Článek byl aktualizován 23. 12. 2009 (-kav-)

Kde Studijní program s názvem farmacie lze nalézt ve studijních katalozích tří vysokých škol, konkrétně na Farmaceutické fakultě Veterinární a farmaceutické univerzity Brno, Fakultě vojenského zdravotnictví Univerzity obrany Hradec Králové a na Farmaceutické fakultě Univerzity Karlovy v Hradci Králové.

Přijímací zkoušky U přijímacího řízení jsou ověřovány znalosti z biologie, chemie a fyziky. Na Veterinární a farmaceutické univerzitě Brno se k výsledkům přijímacího řízení připočítává také prospěch na střední škole. Body navíc lze také získat také za dobrovolné aktivity v oboru, za které lze získat max. 5 bodů.

Při přijímacím řízení na Fakultu vojenského zdravotnictví Univerzity obrany Hradec Králové musí zájemci počítat také s testem z anglického jazyka a testy tělesné výkonnosti. Fakulta vojenského zdravotnictví Univerzity obrany spolupracuje s Farmaceutickou fakultou Univerzity Karlovy v Hradci Králové, proto musí uchazeč o studium na této fakultě s přihláškou ke studiu na Fakultě vojenského zdravotnictví Univerzity obrany podat také přihlášku na Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy v Hradci Králové do studijního programu farmacie. Předpokladem pro studium na Fakultě vojenského zdravotnictví Univerzity obrany je pak přijetí ke studiu na obou fakultách.

Předměty Za pět let studia musí student farmacie absolvovat nespočet povinných i povinně volitelných předmětů. Mezi ně patří například Historie a organizace farmacie, Etika zdravotnického pracovníka, Matematika, Biofyzika, Chemie, Biologie, První pomoc, Latina, Farmaceutická botanika, Mikrobiologie, Ekologie, Výpočetní technika, Toxikologie, Lékové formy, Lékárenství, či Klinická farmakologie. Součástí studia farmacie je také povinná praxe.

Uplatnění Absolvent magisterského studijního programu farmacie má teoretické a praktické znalosti o léčivech a léčivých přípravcích, o látkách užívaných při jejich přípravě, o farmaceutické technologii a o fyzikálním, chemickém, biologickém, mikrobiologickém a klinickém hodnocení léčiv a léčivých přípravků. Má vědomosti o metabolismu, o mechanismech účinků léčivých látek, o pravidlech užití léčiv a léčivých přípravků, o působení toxických látek, o vyhodnocení vědeckých dat, týkajících se léčiv, o etických, právních, sociálně ekonomických a jiných aspektech souvisejících s farmaceutickou praxí. Absolvent může pracovat ve výzkumu a vývoji nových léčiv a léčivých přípravků, jejich výrobě, v lékárenství, uplatnění najde také v oblasti klinické farmakologie, zdravotnickém školství a zdravotnicky zaměřených laboratořích.

www.vfu.cz www.pmfhk.cz www.faf.cuni.cz/…default.aspx

Zdroje: Webové stránky jednotlivých fakult.