Speciál O OBORECH: Aplikovaná matematika

19. 11. 2007 | O studijních oborech

Obor aplikovaná matematika jistě není pro každého. Pokud se rozhodnete pro studium toho studijního programu, předpokládá se, že jste praví nadšenci matematických vzorečků a jste schopni a ochotni trávit hodiny řešením těch nejsložitějších početních úkonů. Více se o tomto oboru dovíte na následujících řádcích. Pozn. Článek byl aktualizován 5. 12. 2009 (-kav-)

Kde Studium aplikované matematiky je nutno trochu hledat ve studijních katalozích jednotlivých škol, neboť je mezi jinými obory spíše onou pověstnou Popelkou. Zájemci o tento obor jej však mohou studovat na Masarykově univerzitě v Brně, Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích, Univerzitě Hradec Králové, Univerzitě Palackého v Olomouci, Ostravské univerzitě v Ostravě nebo Slezské univerzitě v Opavě. Přesné názvy studijních programů se liší, některé fakulty dávají přednost klasické aplikované matematice se zaměřením na statistiku a finanční matematiku (Masarykova univerzita v Brně), jiné spoléhají na zájem o výpočetní technologie (Vysoká škola báňská – Technická univerzita).

Předpoklady Přijímací zkoušky nejsou zrovna tím nejtěžším krokem, který zájemce o studium čeká. Jak bývá zvykem u složitějších technických oborů, přijímací zkoušky jsou dosti jednoduché – od pouhého poslání přihlášky s povinnými přílohami až po splnění testů studijních předpokladů. Horší je se ve studiu dopracovat až k vysněnému titulu. Takzvaná úmrtnost je zde velká a obory dokončí jen málokterý student.

Co je náplní studia? Studium zahrnuje podle jednotlivých zaměření studium statistiky a analýzy dat, ekonomické matematiky, finanční a pojistné matematiky či matematiky počítačové. Podstatným rysem studia finanční matematiky je matematické modelování komplexních jevů vyskytujících se ve finančnictví a bankovnictví a následné rozhodování, řešení vzniklých problémů (finanční management a řízení rizika). Studijní obor počítačová matematika zase vychází z předpokladu, že aplikace matematiky jsou všude kolem nás. Například při nákupu zboží přes internet využíváme hlubokých výsledků teorie čísel a kryptografie, lékař může získat informace o našem zdraví pomocí tomografie, která by nebyla možná bez Radonovy integrálni transformace, a autem jedeme bezpečně i díky tomu, že při jeho konstrukci byly použity numerické metody. Další oblasti aplikací matematiky zahrnují například analýzu spolehlivosti výrobků, analýzu signálů, modelování elektromagnetických polí, modelování teplotních polí, modelování proudění, analýzu chemických a geofyzikálních procesů, optimální řízení, modelování finančních trhů, biomechaniku, vyhledávání a uchovávání údajů atd.

Předměty Studenti libující si v řešení složitých matematických vzorečků si při studiu jistě přijdou na své. Předmětů je celá škála a není nouze o výběr. Ve studijních materiálech lze nalézt předměty jako je Matematická analýza, Lineární algebra a geometrie, Finanční matematika, Pravděpodobnost a statistika, Míra a integrál, Výpočetní matematické systémy, Pojistná matematika, Lineární programování, Diferenciální rovnice a spojité modely, Statistické modely, Základní statistické metody, Mikro- a makroekonomie, Bankovnictví, Finanční účetnictví, Pojišťovnictví, Základy firemních financí, Finanční trhy, Diskrétní matematika, Funkce, Kódování a kryptografie, Matematická teorie spolehlivosti, Metody optimalizace, Nelineární analýza, Rovnice matematické fyziky, Spolehlivost a udržovatelnost systémů, Statistika, nebo Variační metody.

Uplatnění Absolvent bakalářského studijního oboru Aplikovaná matematika je připraven vytvářet matematické modely reálných jevů a praktických procesů. Uplatní se jako spolupracovník technika, ekonoma či jiného odborníka při řešení konkrétních problémů. Absolventi finanční matematiky nacházejí uplatnění ve finančních institucích (banky, pojišťovny, investiční společnosti) a ve státní správě. Absolventi oboru Počítačová matematika se uplatní u softwarových firem, ve vývojových odděleních průmyslových pracovišť, v konstrukčních kancelářích a ve výzkumných ústavech. Při rostoucí komplexnosti vědeckovýzkumného softwaru lze najít uplatnění i při kvalifikované distribuci softwarových produktů.

Zdroje: webové stránky jednotlivých fakult.