Speciál O OBORECH: Adiktologie

14. 6. 2009 | O studijních oborech

Drogové a další závislosti patří již dlouhodobě mezi závažné problémy naší společnosti. Přestože již existuje několik organizací a institucí, které se na léčbu a prevenci těchto rizikových forem chování zaměřují, nabídka specializovaných studijných oborů, které by vychovávaly odborníky v oblasti tzv. adiktologie, u nás zatím zaostává. Výjimkou je snad jen pražská lékařská fakulta. (článek byl aktualizován 28. 11. 2009)

Co je adiktologie

Adiktologie je multidisciplinární obor, zabývající se nejrůznějšími formami užívání návykových látek a jinými podobami potenciálně závislostního chování. Zaměřuje se na způsoby, jak lze těmto formám chování předcházet či alespoň minimalizovat jejich následky, ale pochopitelně i na to, jak je léčit a jak lze klienty znovu začlenit do společnosti. Ke studiu zvláštních forem lidského chování s možností vytvoření závislosti proto tento obor využívá poznatků kulturních, historických, sociálních, ekonomických, environmentálních i strukturálních a zkoumá podmínky a faktory, které by mohly ovlivnit nebo které již ovlivňují chování člověka. Od roku 2008 se profese adiktologa stala oficiálně uznaným „nelékařským zdravotnickým povoláním“ (viz novela zákona č. 96/2004 Sb. – Zákon o nelékařských zdravotnických povoláních).

Kde lze adiktologii studovat

Obor Adiktologie lze v České republice studovat zatím jen na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze, a to v rámci Centra adiktologie Psychiatrické kliniky 1. LF a VFN UK.

Obsah studia

Obor adiktologie u nás nepatří k nejstarším, na 1. lékařské fakultě UK byl poprvé otevřen v roce 2005/2006. Jde o obor spojující různé discipliny z oblasti psychologie, speciální pedagogiky a sociologie, ale i medicíny, kriminologie apod. Dotýká se ovšem i poznatků z jiných vědních oborů, jako je třeba ekonomika, právo, politologie, religionistika či kulturní a sociální antropologie. Cílem studia je teoreticky i prakticky seznámit posluchače s problematikou některých rizikových forem chování (drogová závislost, gambling ad.) i s možnostmi jejich výzkumu, léčby a prevence. Obor Adiktologie je pro obě formy studia rozložen do tří let. V prvním roce studia se posluchači seznámí především s teoretickými poznatky z oblasti medicínských oborů (tzv. kmenové předměty) a základními poznatky z oborů adiktologických. Ve druhé fázi se již klade větší důraz na odborné adiktologické předměty a konečně poslední úsek studia se zaměřuje hlavně na praktickou přípravu a zvládnutí terapeutických dovedností.

Formy studia

Obor Adiktologie je zatím nabízen jen v bakalářském studijním cyklu, a to nejen v prezenční, ale od ak. roku 2008/2009 i v kombinované formě. Kombinované studium spojuje e-learningovou internetovou výuku se skupinovými semináři a individuálními konzultacemi. V akademickém roce 2010/2011 bude pro zájemce otevřeno také navazující magisterské studium.

Profil absolventa

Absolventi oboru Adiktologie se mohou uplatnit například jako pracovníci preventivních a drogových služeb (zdravotnických i nezdravotnických, státních i nestátních), jako zaměstnanci veřejné správy zabývající se prevencí a řešením problémů spojených s rizikovými formami lidského chování, dále například jako školní preventisté či poradci při řešení problémů spojených s rizikovým chováním apod. Uplatňují se ale i v zařízeních sociálních služeb, speciálního školství, vězeňské služby, probační a mediační služby, policie či armády.

Přijímací zkoušky

Přijímací řízení sestává z písemné a ústní zkoušky, které mají povinnou a dobrovolnou část. Rozhodující podmínkou pro přijetí je však především úspěšné zvládnutí obou povinných částí. Povinná část písemné zkoušky prověřuje základní znalosti oborových pojmů z oblasti drog a drogových závislostí (najdete je na www.drogy-info.cz) a dále pak znalosti z biologie, chemie a fyziky. Pohovor, který je rovněž nevyhnutelnou součástí přijímací zkoušky, tvoří jednak rozbor výsledků písemných testů, doplněný o případné další otázky k nim, dále rozprava sloužící k ověření schopností uchazeče porozumět odbornému textu a konečně závěrečná část pohovoru má pak prověřit jeho motivaci ke studiu. Nepovinnými částmi zkoušky je písemně doložená odborná praxe či dobrovolnická činnost v oboru, popřípadě odborná písemná práce na téma z oboru adiktologie. Bližší informace o obsahu zkoušky najdete zde.

Zdroj:
www.lf1.cuni.cz
www.drogy-info.cz