Školy v přírodě jsou povoleny. Pojede na ně ale jen minimum tříd

9. 6. 2021 | Aktuality

škola v příroděOd 31. května se opět mohou konat školy v přírodě. Podle Michala Černého, předsedy Asociace ředitelů základních škol, na ně ale ve srovnání s lety před pandemií vyjede jen minimum tříd. Některé školy zájezdy zrušily a jiné je ani nezačaly plánovat.

Loni se kvůli pandemii koronaviru školy v přírodě nemohly konat. Zotavovací akce pro děti od 15 let vláda minulý rok povolila až po skončení školního roku. Zájem o školy v přírodě byl přitom v předchozích letech vysoký. Každoročně na ně vyrazilo kolem 200 tisíc dětí.

Letos bude zájem školy v přírodě o hodně nižší. Uskuteční se jen ty zájezdy, které loni školy odložily na letošek. „Nemyslím si, že se teď školy rozhodují, že by chtěly jet na školu v přírodě, ale ty školy, které to už měly objednané, tak pojedou,“ říká Černý.

Podle Černého je ale takových škol jen minimum. Kvůli problémům s distanční výukou řada učitelů na školy v přírodě odjet nechce, některé školy dokonce původně objednané zájezdy ruší.

Řada škol pak myšlenku uspořádat školu v přírodě zavrhla už v květnu. „Školy v přírodě neplánujeme ani omylem. Zatím na ně nikdo nemyslel, na to teď není čas řešit to a organizovat,“ vysvětluje Vladimír Dufek, ředitel 12. základní školy v Kladně.

Školy v přírodě se může zúčastnit ten, kdo doloží negativní PCR, jehož výsledek by neměl být starší než 72 hodin, nebo antigenní test ze školy. Jestliže škola využívá antigenní testy, měla by žáky otestovat v den odjezdu a následně každých 72 hodin školy v přírodě. Testování lze nahradit potvrzením o očkování nebo o prodělané nemoci covid-19 v posledních 180 dnech.

Zdroj: Novinky.cz

Další články k tématu