Škola a práce - jak stihnout obojí

27. 5. 2017 | Studentský život

Natoupili jste na vysokou, možná se odstěhovali od rodičů, najednou máte vyšší výdaje, ale příjmy z kapesného pořád stejné. Prvák je náročný, celé dny trávíte ve škole a po večerech se učíte nebo píšete seminárky. Jak si najít práci, abyste stíhali všechny školní povinnosti? Jde to. Poradíme vám, jak.

Výdaje na život během studia vysoké školy nejsou nízké. Platíte nájem, MHD, jídlo, pomůcky do školy, nějaké peníze vám musí zbýt na další potřeby a také zábavu. Kapesné už nestačí a úspory rychle mizí. Čas najít si brigádu.
Ale školu máte každý den, po večerech nebo o víkendu píšete seminárky, učíte se na testy. Nemůžete tak nastoupit do práce, kde musíte být každý den v určitý čas. Co s tím? Čtěte dál.
Mimochodem – kolik vás zhruba bude každý měsíc samostatného života stát, najdete v našem dalším článku.

Flexibilní pracovní doba

Najděte si práci, kde musíte “mít hotovo”, ale nezáleží na tom, jestli práci odevzdáte ve dvě odpoledne nebo v devět večer. Případně takovou, kde si můžete vybrat časy, kdy se práci budete věnovat.
Může jít například o brigádu v obchodech, které mají otevřeno celý týden, v restauracích a fast foodech nebo třeba jako hosteska.

Večerní brigády

Pokud jste noční ptáci, jistojistě najdete uplatnění v některé hospodě coby číšník/servírka. Ve velkých městech, kde je i většina univerzit, jsou bary otevřené každý den a dennodenně je v nich práce dostatek.
Jen se připravte na občasný nedostatek spánku, který budete muset dohnat třeba o víkendech.

Práce z domova

Práce z domova je skvělá v tom, že jí můžete vyplnit i několikahodinové prodlevy mezi přednáškami. Většinou stačí, když s sebou máte počítač. Můžete například dělat korektury textů nebo třeba psát články na nejrůznější témata.

Když je práce koníčkem

Pokud závodně děláte například nějaký sport, máte vyhráno. Můžete předtančovat na různých společenských akcích, přivydělávat si jako trenér.
Jste-li hudebně nadaní a hrajete na nástroj či zpíváte, přidejte se do nějakého hudebního tělesa a vystupujte třeba na plesech.
Nebo můžete doučovat – jestli víte, co vám jde, co vás baví, a máte jistou dávku trpělivosti, zkuste si dát inzerát do některé z tematických skupin na sociálních sítích.

Ať se rozhodnete pro jakoukoliv variantu, pestrou nabídku práce najdete na www.jobs.cz.

Pokud jste si už práci našli, na našem webu najdete i tipy, jak na lepší time management nebo jak si ke škole a práci udělat čas i na kamarády.

Hodně štěstí!

Zdroj fotografií: freeimages.com

Další články k tématu