Šikovnost, skromnost a píle! Motto vítězných studentů v soutěži ČEZ

24. 8. 2010 | Tiskové zprávy

Studentská soutěž v několika elektrotechnických sekcích přinesla příjemné výsledky studentům z Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií VUT v Brně. Ti obsadili ve své sekci první tři místa. Tím ji zcela ovládli.

Jednalo se již o jedenácté národní finále soutěže – Cena Nadace ČEZ a probíhala mezi nejlepšími vysokoškolskými vědeckotechnickými pracemi a studenty. Ti nejlepší vysokoškoláci studující energetické a elektrotechnické obory se utkali formou plakátových prezentací ve finále.

Soutěž se konala 1. 7. 2010 v Praze, při centrále skupiny ČEZ. „Jednalo se o finále celostátní soutěže v Silnoproudé elektrotechnice, energetice, apod. Soutěž byla rozdělena do několika kategorií, já a moji kolegové (Knobloch a Pochyla) jsme soutěžili v nově zařazené kategorii elektrické pohony. V naší skupině se do finále dostalo 5 soutěžících (ČVUT, Univerzita Plzeň a VUTBR). Vzhledem k aktuálnosti našich prací a srozumitelnosti výkladu u plakátů nám komise rozdělila první příčky,“ dodává jeden z výherců soutěže Jiří Kurfürst.

Velký význam má také možnost spolupráce se společností ČEZ, která jim tuto možnost ihned po vyhlášení nabídla. „Jsme velmi rádi, že naši studenti jsou schopni obstát v silné konkurenci, a že také umí marketingově prodat své odborné znalosti a dovednosti,“ dodává proděkan pro tvůrčí činnost a doktorské studium, prof. RNDr. Vladimír Aubrecht, CSc.

Práce posuzovala odborná porota složená z vysokoškolských pedagogů. První kolo soutěže proběhlo na příslušných odborných fakultách v celé České republice, kde se uskutečnily studentské vědecké konference a semináře. Vybráno bylo 20 prací, finále v ČEZ se nakonec zúčastnilo 16 studentů. „Cílem soutěže je vyhledávání a podpora talentovaných vysokoškolských studentů a zvýšení zájmu vysokoškoláků o vybrané obory, jejichž absolventy Skupina ČEZ potřebuje,” uvedla koordinátorka tohoto projektu, Marie Dufková. Prezentaci prací zahájil ředitel Nadace ČEZ Ondřej Šuch. Celé dopoledne si kromě poroty prohlíželi studentské práce i zaměstnanci ČEZ a celé odpoledne pak se studenty besedovali personalisté. Nejlepší studenti získali finanční odměny vázané na jejich další odborný a kvalifikační růst. Ocenit ale zasloužili všichni. „Těšíme se, že se s nimi v budoucnu třeba budeme setkávat na chodbách už jako s kolegy“, dodává Dufková.

A jak vidí svůj úspěch vítězní studenti? „Co se týče připravenosti tak mi na fakultě připravili půdu pro řešení různě složitých úloh. Zajímavým a efektivním způsobem jsem si osvojil principy, o kterých jsem ani nevěděl. Moje studium začalo divoce, na některé předměty jsem hleděl a nerozuměl tomu, proč se vůbec vyučují. Postupem času jsem zjistil, že i drobné nakousnutí problematiky, o které nic nevíte, se může někdy hodit. Alespoň v tom, že víte kde informace hledat. Později jsem si uvědomil, jakým směrem chci jít a ústav na kterém jsem studoval, mi poskytl naprostou podporu. Musím se přiznat, některé informace byly dostačující, některé jsem byl nucen dohledávat. Kdyby nebylo Ing. Hadaše a Doc. Ondrůška, k takovému výsledku bychom se nedobrali. Dali jsme hlavy dohromady a dílo bylo na světě. Tímto směrem jsem se vydal i dále, oblast mého výzkumu je směřována do oblasti umělé inteligence aplikovanou na optimalizace systémů, které budou později využity v praxi,“ dodává šťastný výherce a student Kurfürst.

„Předměty vyučované na vysoké škole dokáže opravdu hodně přispět ke konečnému úspěchu posluchače, nicméně samy o sobě nestačí. Vždy je potřeba vybrat si určitou oblast, snažit se vědet víc a jít dál než je osnova předmětů. V neposledné řadě bych rád zdůraznil vstřícnost a ochotu pedagogů poradit, která mi byla vždy v případě požádání poskytnuta. Oceněná práce vznikala za podpory Ing. Ondřeje Vítka Ph.D a nyní je vidět, že naše kolikrát dlouhé konzultace nebyly zbytečné. Osvojil jsem si výpočty elektromagnetických jevů metodou konečných prvků a výsledky byly prakticky ověřeny. Nebylo to jednoduché a stálo to spoustu času, ale je to příjemný pocit, když se Vám to nakonec povede a ještě Vás za to někdo odmění,“ dodává oceněný student Martin Pochyla.

Informace o fakultě:
První elektrotechnické disciplíny byly na technické univerzitě VUT poprvé již v roce 1905. Od roku 1959, kdy byla založena samostatná fakulta energetiky, která se později transformovala na Fakultu elektrotechnickou, úspěšně dokončilo inženýrské studium na naší fakultě přes 23 000 absolventů. V roce 2001 získala fakulta současný název – Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií (FEKT) a o rok později získala akreditaci nových moderně pojatých studijních programů ve strukturovaném studiu. Na fakultě studuje více než 4 400 studentů v bakalářském, magisterském a doktorském studijním programu. Studium na fakultě je orientováno na široké spektrum vědeckých oblastí: řídicí technika a robotika, biomedicínské inženýrství, silnoproudá elektrotechnika a elektronika, elektronika a elektrotechnologie, mikroelektronika, radioelektronika a teleinformatika.

Pro více informací mě neváhejte kontaktovat.

Tiskový kontakt:

Jiří Wagner
manažer vztahů s veřejností
Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
VUT v Brně
mail: wagner@feec.vutbr.cz
www.feec.vutbr.cz