Sestavte si kariérní mapu a vytěžte ze studijní stáže maximum

23. 11. 2019 | Studentský život

stážeStáž může být zlomovým okamžikem vaší kariéry. Je však důležité abyste se nebáli a měli jasně stanovené cíle. Poradíme vám, jak na to.

Ještě než nastoupíte na stáž, měli byste vědět, do čeho jdete. Podrobně prozkoumejte webové stránky společnosti, kde budete stážovat, zavítejte na její sociální média a pokuste se zjistit, jaké zkušenosti mají předchozí stážisti. Čím více o společnosti budete předem vědět, tím méně pro vás bude nástup stresující.

Buďte aktivní

Aktivitou se nemyslí pouze plnit zadané úkoly. To je základ. Pokud se chcete odlišit od ostatních stážistů, musíte udělat ještě něco navíc. Nebojte se proto navrhovat vlastní nápady a přicházet s originálními myšlenkami. To nejhorší, co se může stát je, že budou odmítnuty. Když budete aktivní a pilní, existuje mnohem větší šance, že vám firma po skončení stáže nabídne stálé zaměstnání.

Nebojte se zeptat

Často je lepší „riskovat“ a položit zdánlivě hloupou otázku než dělat kvůli své nesmělosti chyby. Vaši kolegové či šéf vás za vaši nezkušenost neodsoudí, ostatně kdysi byli na stejném místě jako vy.

Kariérní mapa

Stáž ve vysněném oboru je příležitost, kterou byste neměli promarnit. Proto je dobré sestavit si na začátku vaší stáže takzvanou karierní mapu. V ní si vytyčíte konkrétní cíle i dílčí úkoly, které vám pomůžou jich dosáhnout. „Kariérní mapa je kombinací osobnostního profilu, požadavků na vzdělání, vůdčích schopností a dovedností, které je zapotřebí ovládat na konkrétním stupni kariéry,“ vysvětluje Steve Husrt manažer IT firmy Randstad Technologies

Abyste si mapu mohli sestavit, je dobré zodpovědět si pár základních otázek:

1. Jak můžu nejlépe využít čas, který na stáži strávím?

2. Koho bych měl oslovit, když potřebuji pomoc? Minimálně ze začátku nebudete všechno zvládat sami. Proto se vyplatí vědět, na koho se v případě nouze obrátit.

3. Jak se můžu vyvarovat chyb, kterých se dopouští ostatní stážisté, případně zaměstnanci?

4. V čem se můžu zlepšit? U této otázky nehledejte odpověď pouze u sebe. Zkuste se zeptat svého nadřízeného a na své nedostatky se potom zaměřte.

5. Co důležitého jsem se na stáži naučil? Na tuto otázku si můžete zaznamenávat odpovědi klidně každý den stáže. Právě ona vám pomůže se sestavením seznamu potřebných dovedností.

V průběhu stáže pak monitorujte svůj pokrok a ujistěte se, že se příliš neodchylujete od cíle, který jste si vytyčili.

Zdroj:

https://www.cio.com/article/2448964/career-mapping-offers-a-clear-path-for-both-employees-and-employers.html

Další články k tématu