Šest tipů, jak přečíst stovky knih za rok

25. 11. 2022 | Studentský život

rychločteníČtení je jedním z nejlepších způsobů, jak do sebe nasoukat co nejvíc znalostí. Čím víc toho chcete vědět, tím víc byste měli číst. Ekonom a spisovatel Tyler Cowen vytvořil metodu, díky které je schopný příležitostně za noc přelouskat pět celých knih. Takže jestli máte na seznamu k přečtení stovky či tisíce knih a jejich počet se nezmenšuje, Cowenovy tipy vám přijdou vhod.

Buďte nelítostní.

Máte rozečtenou knihu, která vás nezaujala a nebaví vás? Pak ji přestaňte číst a vrhněte se na další. Existují tisíce úžasných knih, které vás budou bavit. Nemá proto cenu trápit se s těmi průměrnými.

Nebojte se přeskakovat pasáže.

To platí aspoň v případě naučné literatury. Pokud už danou problematiku znáte, nebojte se přeskočit celé odstavce či kapitoly.

Čtěte proto, abyste vyřešili problémy.

Cowen věří, že nejlepší forma čtení je soustředěné čtení, během něhož se snažíte rozlousknout určitý problém. Můžete tak například usilovat o zodpovězení specifické otázky, chtít prostudovat konkrétního autora, anebo prostě zahnat zvědavost.

Čtěte beletrii.

Shromažďovat svazky naučné literatury za účelem prozkoumání určitého tématu je skvělé, ale neměli byste zanedbávat ani beletrii. „Beletrie vám poskytne průřez lidskostí, povede vás k pochopení toho, jak obtížné může být zobecňování, prostě řečeno, ukáže vám, jak do sebe zapadají rozdílné kousky společnosti, a dá vám okusit různá historická období … navíc čtení beletrie je často prostě zábava,“ vysvětluje Cowen.

Čtěte knihy, o jejichž tématu nic nevíte.

„O každém tématu, které vás nezajímá, byste si měli přečíst aspoň jednu knihu. Protože ta nejlepší kniha na to téma je výjimečná, a vám by mohla uniknout. Takže pokud například nevíte nic o tenisu, přečtěte si autobiografii Andre Agassiho. To je báječná kniha. Nemusíte nic vědět o tenisu ani vás nemusí zajímat,“ tvrdí Cowen.

Dobře se bavte.

„Berte čtení vážně, vybudujte si pro něj vášeň a vnímejte ho jako součást vaší snahy získat nové vědomosti, ale zároveň se u čtení nezapomínejte bavit,“ uzavírá svá doporučení Cowen.

Zdroj: Inc.

Další články k tématu

Neudělal jsem zkoušku, co teď?

Neudělal jsem zkoušku, co teď?

V prvním ročníku studia vám může připadat, že pokud se vám nepodaří splnit předmět, je to konec světa. Ve skutečnosti je to ale mnohem častější jev, než by se mohlo zdát. Na tyto situace jsou připravené i vysoké školy. Jestli jste se tedy dostali do situace, kdy jste například vybouchli u zkoušky a další termín zatím …