SERVIS PRO MATURANTY: Návod, jak se učit – snadno a co nejrychleji

16. 9. 2007 | Rady maturantům

V rámci SERVISU PRO MATURANTY se budeme i letos snažit pomoci maturantům co nejsnáze proplout až ke zkoušce dospělosti. Dnes začneme tím, co budete potřebovat všichni – návodem ke správnému učení.

V rámci SERVISU PRO MATURANTY se budeme i letos snažit pomoci maturantům co nejsnáze proplout až ke zkoušce dospělosti. Dnes začneme tím, co budete potřebovat všichni – návodem ke správnému učení.

Známe to všichni. Půlnoc se blíží, na stole hustě popsaný sešit, zítra se píše a člověku se plete páté přes deváté. Jak na to, aby vás tyto noční můry netrápily příliš často? Jak si poradit s velkým množstvím látky najednou?

Vyzkoušejte následující zásady učení. Nemusíte se nutně řídit všemi (pomohou vám i jednotlivě), ale čím víc si jich osvojíte, tím lépe pro vás. Bezesné noci skončí a vy si budete připadat sebejistěji. Přestane se vám stávat, že získané poznatky po složené zkoušce beze zbytku zapomenete.

  1. Snažte se látku pochopit. Možná vás napadá, že se to lehce říká. Ale když něčemu nerozumíte, zkuste si text přečíst ještě jednou, zeptat se kamaráda nebo učitele. Bezhlavé biflování nemá smysl. Nemá smysl pro vás.
  2. Spojte si obecné závěry s konkrétními poznatky. Že je ta definice z učebnice strojená a nezapamatovatelná? A co takhle vysvětlit si ji něčím, co dobře znáte a rozumíte tomu?
  3. Využijte k učení i takzvané ztrátové časy. Pokud často jezdíte dopravními prostředky nebo víte, že budete někde dlouho čekat, snažte se přemoct. Nebude se vám chtít, ale vyměňte jednou sluchátka za sešit. Získaný volný čas oceníte.
  4. Když se připravujete doma, začínejte lehčím předmětem, pokračujte nejobtížnějším a pak se vrhněte na zbytek. Úspěšný začátek vás naladí. Tím pádem si snáz poradíte s obtížným úkolem a ostatní už zvládnete v pohodě.
  5. Učte se v asi dvacetiminutových celcích. V přestávkách dělejte něco, při čem úplně vypnete (osvědčené jsou domácí práce). Získané informace se vám nebudou tolik plést dohromady a lépe se uloží.
  6. Pokud vám vyhovuje opakování látky s někým jiným, nezapomeňte na tuto zásadu: studijního partnera si přizvěte, až když to víceméně umíte. Obvykle totiž dobrý úmysl špatně dopadá a rozhovor skončí úplně u něčeho jiného než u učení.
  7. Vyberte si vhodný způsob učení, připravte si studijní plán a dodržujte ho. Poslední den si nechte volnější.

Myslíte, že se to snadno říká, ale těžko provádí? Pokud všechno selhává a vy prostě nestíháte, zkuste následující postup: přečtěte si látku důkladně (v ideálním případě s porozuměním) večer před spaním a potom ráno po probuzení. Někdy je lepší udělat jen tohle, než začít s učením v půl druhé ráno a jít do školy, aniž byste vůbec spali (ale pozor – jestli zítra maturujete, tento přístup asi neklapne:). Hodně štěstí!