Scio, že nic nevím

18. 2. 2008 | Přijímací řízení

Scio; v latině 1. osoba singuláru slovesa vědět, u nás instituce, organizující testování v rámci přijímacích řízení a zároveň poskytující přípravu na ně. Mezi studenty známá – některými do nebes vynášená, jinými do pekel zatracovaná. Co o Sciu (ne)víte? Dočtěte se více…

Většina z vás si asi řekne: „Scio… jasně, to jsou ty sciotesty.“ A má částečně pravdu. Jde o společnost, která vyvíjí všeliké přijímací a srovnávací testy ve spolupráci se středními a vysokými školami (Národní srovnávací zkoušky), navíc zajišťuje evaluační projekty, rozvoj nových vzdělávacích nástrojů za použití moderních technologií a propagaci.

Scio testy Nejznámější aktivitou organizace jsou zřejmě Národní srovnávací zkoušky (NSZ), jejichž úspěšné složení je na mnoha školách hlavním kritériem pro přijetí. Testují znalosti uchazečů z několika předmětů, jejichž složení je volitelné. Každá škola má potom vlastní požadavky, které testy musí uchazeč podstoupit v rámci svého přijímacího řízení. Více o NSZ si přečtěte v tomto článku. Seznam vysokých škol, které nahrazují přijímačky Národními srovnávacími zkouškami nebo přihlížejí k jejich výsledkům, najdete zde.

Zájem fakult se zvyšuje. Pro představu – minulý rok prošlo testy na 25 000 uchazečů. „Podle výsledků NSZ bude v roce 2007/2008 přijímat uchazeče 47 fakult vysokých škol. Projekt je obdobou podobného modelu uplatňovaného dlouhá desetiletí v USA a je založen na myšlence objektivního a transparentního ověřování obecných nebo konkrétních studijních předpokladů,“ říká tiskový mluvčí Scia Bohumil Kartous.

Testy obecných studijních předpokladů (OSP) jsou rozhodně nejvíce rozšířenou formou přijímacích zkoušek, často v kombinaci s jiným předmětem (např. z některého jazyka, matematiky či ZSV), který zastupuje úlohu oborového testu – matematiku požadují např. technicky zaměřené školy, ZSV třeba sociálněvědné fakulty. OSP se skládají ze tří oddílů: verbální, analytické a kvantitativní myšlení. Nejde v žádném případě o zkoušku ze všeobecného přehledu, testují se pouze schopnosti a dovednosti uchazečů.

Pro a proti Objevují se argumenty některých studentů, kteří způsob Scio testování kritizují: Společnost pořádá NSZ, přihlásit se lze na více termínů, proto má uchazeč větší šanci na přijetí. Cena je však dosti vysoká. Společnost poskytuje rovněž přípravu, která sestává z různých kurzů, příruček, testů nanečisto apod., ovšem cena taktéž není nejnižší. Znamená to, že dostat se na školu je dneska jen pro ty majetnější z nás?

Bohumil Kartous na to reaguje: „Ačkoliv je tato námitka argumentačně lichá, protože uchazeč v rámci NSZ uspoří značnou částku za cestovné, ubytování, a v případě více přihlášek na školy přijímající podle NSZ také za přihlášky, společnost Scio se přesto rozhodla vyjít vstříc těm, kdo se ocitají v hmotné nouzi, a poskytuje jim velmi výraznou sociální slevu.“

„Myslím, že ceny přípravných materiálů a kurzů jsou „nestudentsky“ vysoké, ale z vlastní zkušenosti vím, že se dají sehnat od kamarádů starší verze testů apod. Otázky se mění, ale metody řešení zůstávají v podstatě stále tytéž,“ říká Martina D., současná studentka FSS a FF MU, která Scio testováním prošla před dvěma roky. Zajímavé je také toto diskuzní fórum, kde si můžete dohledat např. postupy řešení různých typů úloh.

Motivace? Vysoká škola a Klub Civitas. Motivací ke snaze uspět co nejlépe u Národních srovnávacích zkoušek může být kromě vidiny studia na vysněné škole i to, že nejlepším řešitelům je nabídnuto členství v takřečeném Klubu Civitas.

„Jde o aktivitu podporující nadané uchazeče o studium na vysokých školách a následně vysokoškolské studenty. Jeho činnost spočívá v organizaci setkání kolokviálního charakteru, která jsou zaměřena vždy na nějaké celospolečensky závažné a nosné téma. Naposledy to bylo téma pomoci třetím zemím, předešlé setkání se neslo v duchu diskuse o úloze médií v globalizovaném světě. Aktivitu členů klubu podporuje přítomnost zajímavých hostů, kteří k danému tématu mají co říct a kteří se diskuse účastní,“ vysvětluje Bohumil Kartous.

A co do budoucna? Společnost Scio rozhodně nekončí se svými aktivitami u Národních srovnávacích zkoušek. Otevírá se velký prostor v oblasti mezinárodního srovnání úrovně znalostí, dovedností a schopností studentů. Scio také již několik let nabízí e-learningové kurzy a jako velmi zajímavý vnímá fenomén počítačových her. „Možností a výzev je mnoho a doufáme, že další „Scio řešení“ budou stejně úspěšná jako Národní srovnávací zkoušky,“ dodává na závěr Bohumil Kartous.

Stránky Scia: www.scio.cz

Další články k tématu