Rok maturanta aneb na co letos nezapomenout

19. 9. 2011 | Rady maturantům

Někteří z vás letos zasedli 1. září do školních lavic naposledy. Víte však, co všechno vás v následujícím roce čeká? Právě o akcích a povinnostech, které maturanta během učení doprovázejí, si můžete přečíst v tomto článku.

Od vyučujících, rodičů i starších kamarádů jistě nyní častěji než jindy slýcháváte, jak je maturitní ročník náročný a jak nesmíte nic podcenit a pořádně se učit. Ale být maturantem neznamená jen to, že budete od rána do večera sedět v knihách. Kdyby tomu tak bylo, tak by se snad ani tolik lidí před samotnou zkouškou nestresovalo. Problémem totiž je, že na samotné učení vám nakonec kvůli plesům, večírkům, přihláškám na vysokou a tak dále nezbude tolik času. Jak tedy vypadá průměrný rok maturanta?

1. pololetí

V září jste usedli do školy a už se to na vás začalo valit. Nejenže si máte začít připravovat maturitní otázky, ale musíte se ještě pořád učit na předměty, ze kterých maturovat nebudete. Záleží jen na přístupu jednotlivých učitelů, jak k nematurujícím budou přistupovat. Někteří se zaměří jen na skupinku svých vyvolených a ostatním dají prostor, aby se samostatně připravovali na svoje předměty. Jiní však naopak mohou tvrdit, že jejich předmět je pořád stejně důležitý jako ostatní a budou vás zkoušet více než v předchozích letech. Podstatné tedy je, abyste si sami pro sebe uvědomili, jaké předměty jsou pro vás samotné na prvním místě a věnovat jim nejvíce času.

*Během roku budete muset hodně času věnovat i domácí přípravě.*

Během roku budete muset hodně času věnovat i domácí přípravě.

Kromě maturity čekají některé studenty na jaře ještě přijímací zkoušky na vysokou školu. Někdo už má od malička jasno, kam podat přihlášku. Ovšem ti z vás, kteří ještě nejsou zcela rozhodnuti, by se měli začít pomalu zajímat. Některé školy (zejména umělecké) mají totiž termín pro podání přihlášek již v listopadu či dříve. Je třeba tedy už nyní zvážit, zda ve vás nedřímá malíř či herec a případně se včas k přijímačkám přihlásit. Pokud umělecká sféra není váš šálek kávy, můžete začít porovnávat jednotlivé obory a vybírat si ze široké nabídky vysokých škol. Jak na to? Na podzim vychází speciální vydání Učitelských novin, ve kterém naleznete přehled všech akreditovaných oborů a programů pro následující rok. Zároveň vysoké školy začnou pořádat dny otevřených dveří, na kterých se s oborem můžete blíže seznámit a zeptat se i na konkrétní otázky. Pomoci by vám měly i naše rubriky Speciál o oborech a Porovnání oborů, kde najdete srovnání a popis studijních oborů podle různých kritérií.

Kromě těchto a jiných povinností (jako je například přihláška k maturitě – je závazná a nesmíte na ni zapomenout; termín podání si určuje každá škola sama) vás čekají ale i milejší starosti. Těmi je například stužkovací večírek. Ten se koná většinou v listopadu či prosinci, záleží však na regionálních zvyklostech. Na tomto večírku jsou mladí studenti a studentky pasování do stavu maturantského, dámy růží a pánové mečem. Na akci jsou pozváni učitelé, kteří žáky během středoškolských studií provázeli.

Během prvního pololetí už můžete začít s přípravami na maturitní ples. Jelikož plesová sezona začíná cca v listopadu a končí v březnu, lze jen těžko přesně říci, kdy byste měli začít plánovat. Záleží na termínu vašeho plesu. Samotný „maturiťák“ je pak záležitostí, na kterou budete pravděpodobně vzpomínat celý život. Na tanec s třídním učitelem, vybírání peněz, půlnoční překvapení nebo až do rána trvající after party. A i když maturitnímu plesu předchází spousta vyjednávání, rozporů mezi studenty samotnými, shánění sponzorů, kapely a tak dále, je to určitě jedna z nejvýznamnějších akcí celého maturitního roku.

2. pololetí

Maturitním plesem končí v podstatě výčet maturitních radovánek před samotnou maturitou. V průběhu pololetí tvoří jedinou výjimku příprava maturantského tabla, na kterém se maturitní ročník prezentuje jako celek. Většinou se vystavuje na nějakém výrazném místě v okolí školy nebo v centru města. Záleží jen na vaší třídě, jak kreativní budete a jakou podobu tablo získá.

Během února už byste měli podávat všechny přihlášky na vysoké školy. Nezapomeňte si především zkontrolovat, zda jste zaplatili všechny poplatky (většinou se za jednu přihlášku platí od 300 do 600 korun). Dále si zkontrolujte, jakou formou se přihlášky podávají. Některé školy stále akceptují jenom vytištěnou přihlášku, kterou osobně doručíte na podatelnu, jiným školám stačí přihláška v elektronické podobě. Byla by škoda, kdybyste přehlídli nějakou maličkost a kvůli ní pak neměli možnost na vámi vybranou školu nastoupit. Pokud však přeci jenom něco nevyjde, nezoufejte. Některé školy vypisují v období od června do září druhá kola přijímacího řízení, o kterých vás pravidelně informujeme na našich stránkách.

Samotná maturita začíná nejprve písemnými zkouškami. Slohovka z češtiny nebo písemný test z cizího jazyka představuje pro mnohé strašáka, který může případně ohrozit jejich dobrou známku z maturity. Nemusí tomu však tak být, i psaní prací se dá nacvičit. Rady, jak napsat dobře líčení, popis nebo úvahu, naleznete například v tomto článku. Nevyplatí se písemnou část podcenit, tvoří většinou alespoň čtvrtinu celkového hodnocení.

*Úspěšný konec roku oslavíte na maturitním večírku.*

Úspěšný konec roku oslavíte na maturitním večírku.

Než začne svatý týden, čeká vás ještě poslední zvonění. Akce, která slouží především k výběru co největšího počtu peněz na maturitní večírek, mívá různé podoby. Maturanti se mohou převléci do různých kostýmů a chodit „žebrat“ po okolí školy od kolemjdoucích, také však můžou na pozemku školy uspořádat různé hry, scénky a soutěže, jimiž baví všechny své spolužáky a učitele.

Během svaťáku se připravujete na ústní zkoušky, které v současné době stále předcházejí termínům didaktických testů a písemných prací společné části maturitní zkoušky. Ministerstvo školství však uvažuje o možnosti prohození těchto termínů, tj. nejdříve by se psaly testy a pak následovala ústní zkouška. Doporučujeme toto sledovat na stránkách MŠMT. V současné době je termínem pro písemné a didaktické testy období 28. května až 5. června 2012. Termíny ústní (jak společné tak profilové části zkoušky) by tedy měly předcházet, konkrétní dny určí ředitelé školy.

Samotnou zkouškou dospělosti ale školní rok maturantům ještě nekončí. Nejdříve je potřeba absolvovat maturitní večírek, na kterém si konečně se všemi spolužáky a učiteli řeknete, na co budete v budoucnu rádi vzpomínat. Mnozí z maturantů se pak ještě připravují na přijímačky na vysokou, které většinou probíhají v červnu. V druhé polovině června obdržíte maturitní vysvědčení a protokol o výsledcích společné části maturitní zkoušky. Pokud byste nebyli s výsledky spokojeni, je možno se proti nim odvolat, nejpozději však do 5 dnů a zároveň se přihlásit k opravnému termínu. Ten se koná až po prázdninách v září až říjnu.

Zdroj fotografií: www.sxc.hu