Robot českých studentů uspěl v mezinárodní konkurenci. Z Polska si veze bronz

20. 10. 2019 | Aktuality

robotiČeští vysokoškoláci si mohou připsat další mezinárodní úspěch. V září proběhla v Polsku soutěž mobilních robotů European Rover Challenge. Soutěže se účastnilo celkem 29 studentských týmů z různých koutů světa. Český tým složený ze studentů katedry robotiky na Technické univerzitě Ostravy skončil na třetím místě.

Třináctičlenný tým se se svým robotem K3P4 soutěže účastnil již podruhé. Oproti loňskému ročníku si ostravští studenti polepšili hned o dvě příčky. Na soutěž se připravovali důkladně celý rok. “Ty nejintenzivnější práce ale začaly v létě o prázdninách. Věděli jsme, kde má náš robot nedostatky, takže jsme jej téměř celého přestavěli. Měnili jsme prakticky celý podvozek. Původní zůstaly jen pohon kol, rameno a některé prvky řídicího systému,” objasnil vedoucí týmu RoverOva, Robert Pastor.

V rámci soutěže musel robot splnit čtyři úkoly v terénu, jako byl například sběr, analýza a manipulace se vzorky půdy. Hodnotily se mimo jiné i formální náležitosti jako přihláška týmu či promo videa.

Ostravský tým by se v budoucnu chtěl i nadále posouvat dopředu a v příštím ročníku doufá v ještě lepší umístění. “Chce to provést malé změny na podvozku a pak už jen hodně testovat a pilovat robota k dokonalosti,” vysvětlil Pastor.

Zdroj:

https://www.novinky.cz/veda-skoly/clanek/ostravsti-studenti-ziskali-v-polsku-za-sveho-robota-bronz-40297586