Rektoři vysokých škol varují před škrty v rozpočtu

12. 7. 2023 | Aktuality

financování VŠ
Rektoři českých veřejných i soukromých vysokých škol jsou proti snížení rozpočtu na vzdělávání a vědu v letech 2024 až 2026. Podle nich škrty povedou ke snížení konkurenceschopnosti a prohloubí personální nestabilitu, protože kvůli podhodnocení budou ze škol odcházet vědci a akademici.

Návrh rozpočtu pro školy nedávno připravilo ministerstvo financí, které si hned vzápětí vyslechlo kritiku od České konference rektorů (ČKR). „Dlouhodobě poukazuje(me) na neuspokojivý stav financování českého vysokého školství a opakovaně zdůrazňuje nutnost zvýšit podíl financování vysokého školství zpět na úroveň 0,65 procenta HDP, neboť aktuální podíl je v České republice nižší než v ostatních zemích Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj. Další snižování finančních prostředků v oblasti vysokého školství považuje ČKR za zcela nepřijatelné a hluboce neprozíravé,“ uvedl předseda ČKR Martin Bareš.

Rektorům se nelíbí ani navrhovaný způsob finanční kompenzace, kdy by školám místo z rozpočtu šly peníze z Evropských strukturálních a investičních fondů. Podle nich by Česko mělo naopak snižovat závislost škol na účelovém financování.

Helena Langšádlová, ministryně pro vědu, a Tereza Fojtová, ředitelka odboru vnějších vztahů a komunikace, však uvedly, že návrh, který předčasně unikl na veřejnost, představuje pouze pracovní verzi a o plánovaném rozpočtu na příští rok se bude ještě diskutovat.

Langšádlová navíc řekla, že snížení rozpočtu pro inovace vědu a výzkum o 10 procent považuje za nepřijatelné. Podle mluvčí Fojtové je třeba návrh rozpočtu upravit, protože nebere v potaz závazky vlády vůči školství, jako je například závazek držet platy vyučujících od roku 2024 na úrovni minimálně 130 procent průměrné hrubé nominální mzdy.

Proti omezení peněz pro školství se postavily i Grantová agentura ČR, Vysokoškolský odborový svaz a Akademie věd ČR. Eva Zažímalová, předsedkyně Akademie věd ČR poznamenala, že věda v Česku je už nyní v porovnání s jinými vědecky vyspělými zeměmi podfinancovaná.

Zdroj: Novinky.cz

Další články k tématu

Navýšení rozpočtu VŠ o pět miliard možná odvrátí distanční výuku

Navýšení rozpočtu VŠ o pět miliard možná odvrátí distanční výuku

Vysoké školy už týdny bijí na poplach. Kvůli raketovému zdražení energií hrozí, že studenti by v zimě museli znovu přejít na on-line výuku. Vyjednávání o navýšení rozpočtu škol už ale přináší první výsledky. Sněmovní školský výbor totiž tento týden podpořil požadavek vysokých škol, které by tak mohly dostat pět miliard navíc.  Podle politického náměstka ministra školství …

České vysoké školy jsou průměrné, shodli se odborníci na debatě

České vysoké školy jsou průměrné, shodli se odborníci na debatě

Jedním z problémů českých vysokých škol je jejich průměrnost. Shodli se na tom vědci, kteří se zúčastnili debaty Neuron Online Clubu. Průměrné je podle diskutujících jak financování škol, tak samotné myšlení na školách. „Naše vysoké školy jsou všechny průměrné. My ale naopak potřebujeme, aby těch několik málo bylo špičkových. Jsme ale spokojení s průměrností, a dokonce …

V Česku se znovu rozhořela debata o školném na VŠ

V Česku se znovu rozhořela debata o školném na VŠ

Národní ekonomická rada vlády navrhuje zpoplatnit studium na vysoké škole. Cílem je zvýšit příjmy státní kasy. Studenti by poplatky za studium mohli podle návrhu začít splácet až po dostudování. Proti se však staví bývalí rektoři i samotný ministr školství. O zavedení školného se v Česku debatuje dlouhodobě. Zastánci míní, že si studenti lépe rozmysleli, co se …