Rektoři vysokých škol varují před škrty v rozpočtu

12. 7. 2023 | Aktuality

financování VŠ
Rektoři českých veřejných i soukromých vysokých škol jsou proti snížení rozpočtu na vzdělávání a vědu v letech 2024 až 2026. Podle nich škrty povedou ke snížení konkurenceschopnosti a prohloubí personální nestabilitu, protože kvůli podhodnocení budou ze škol odcházet vědci a akademici.

Návrh rozpočtu pro školy nedávno připravilo ministerstvo financí, které si hned vzápětí vyslechlo kritiku od České konference rektorů (ČKR). „Dlouhodobě poukazuje(me) na neuspokojivý stav financování českého vysokého školství a opakovaně zdůrazňuje nutnost zvýšit podíl financování vysokého školství zpět na úroveň 0,65 procenta HDP, neboť aktuální podíl je v České republice nižší než v ostatních zemích Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj. Další snižování finančních prostředků v oblasti vysokého školství považuje ČKR za zcela nepřijatelné a hluboce neprozíravé,“ uvedl předseda ČKR Martin Bareš.

Rektorům se nelíbí ani navrhovaný způsob finanční kompenzace, kdy by školám místo z rozpočtu šly peníze z Evropských strukturálních a investičních fondů. Podle nich by Česko mělo naopak snižovat závislost škol na účelovém financování.

Helena Langšádlová, ministryně pro vědu, a Tereza Fojtová, ředitelka odboru vnějších vztahů a komunikace, však uvedly, že návrh, který předčasně unikl na veřejnost, představuje pouze pracovní verzi a o plánovaném rozpočtu na příští rok se bude ještě diskutovat.

Langšádlová navíc řekla, že snížení rozpočtu pro inovace vědu a výzkum o 10 procent považuje za nepřijatelné. Podle mluvčí Fojtové je třeba návrh rozpočtu upravit, protože nebere v potaz závazky vlády vůči školství, jako je například závazek držet platy vyučujících od roku 2024 na úrovni minimálně 130 procent průměrné hrubé nominální mzdy.

Proti omezení peněz pro školství se postavily i Grantová agentura ČR, Vysokoškolský odborový svaz a Akademie věd ČR. Eva Zažímalová, předsedkyně Akademie věd ČR poznamenala, že věda v Česku je už nyní v porovnání s jinými vědecky vyspělými zeměmi podfinancovaná.

Zdroj: Novinky.cz

Další články k tématu

České univerzity jsou hrdé, když vyhodí spoustu studentů, míní odborník

Skoro 60 procent českých vysokoškoláků nedokončí bakalářské studium. Často končí už v prvním ročníku. Důvodů je více. Patří mezi ně příliš mnoho teorie bez spojení z praxí i chybějící motivace. Podle odborníků většina univerzit vysokou neúspěšnost svých studentů neřeší. Na problém upozornil server Seznam Zprávy. Z údajů ministerstva školství vyplývá, že přes 58 procent bakalářských studentů, kteří začali […]

číst více

Konec bakalářek v Česku? Některé fakulty je zrušily

Už více než rok jsou aplikace Chat GPT a Open AI přístupné širší veřejnosti. Za tu dobu stihly zásadním způsobem proměnit české školství. Na některých fakultách kvůli těmto aplikacím zrušily bakalářské práce. Jinde jejich používání tolerují, studenti ale umělou inteligenci musí uvést jako zdroj. Studenti Katedry politologie a evropských studií Univerzity Palackého od letošního zimního […]

číst více

Vysokoškoláci by v budoucnu mohli získávat univerzální evropský titul

Studenti vysokých škol v zemích Evropské unie (EU) by v budoucnu mohli získávat titul, který by uznávalo všech 27 členských států. Návrh představila Evropská komise. Záměrem je lépe propojit evropské vysoké školství a zlepšit konkurenceschopnost absolventů. „Plánem na existenci evropského titulu reagujeme na potřeby našich studentů, univerzit a jejich zaměstnanců i budoucích zaměstnavatelů dnešních studentů – a […]

číst více