Psaní rukou přispívá k lepší paměti, potvrzují vědci

3. 5. 2021 | Studentský život

Psaní rukou přispívá k lepší paměti, potvrzují vědciPsaní rukou pozitivně ovlivňuje paměť. K tomuto závěru došli japonští vědci z Tokijské univerzity. Jejich experimentu se zúčastnilo 48 dobrovolníků ve věku 18 až 29 let. Byli mezi nimi vysokoškoláci i pracující lidé.

Vědci dobrovolníky rozdělili do tří skupin, aby docílili rovnoměrného zastoupení podle pohlaví, věku a paměťových schopností. Rozhodující bylo také to, zda testovaní raději píší na papír nebo na počítači.

Experiment probíhal tak, že si dobrovolníci prostudovali fiktivní rozhovor dvou lidí, kteří se bavili o plánech na příští dva měsíce. V rozhovoru zmínili 14 termínů přednášek, schůzek a deadlinů. Účastníci experimentů pak z těchto informací měli sestavit rozvrh.

První skupina psala čtyřbarevnou propisovačkou do papírového diáře. Druhá si dělala digitálním perem poznámky do tabletu a třetí měla k dispozici velký chytrý telefon s dotykovou klávesnicí.

Následoval test, který měl ověřit, co všechno si dobrovolníci zapamatovali. Vědci se jich ptali například na to, kdy se uskuteční jaká schůzka nebo která povinnost nastane jako první. U každé otázky bylo na výběr ze čtyř možností. Po testu vědci dobrovolníkům změřili průtok krve v mozku magnetickou rezonancí – čím více krev proudí, tím více mozek pracuje.

Ti, kteří psali rukou, test zvládli za 11 minut, skupina s tabletem test napsala za 14 minut a dobrovolníkům s mobilem zabral 16 minut.

Dobrovolníci, kteří psali rukou, si vedli lépe jen u jednoduchých otázek. Magnetická rezonance však ukázala, že měli zvýšenou aktivitu v oblasti mozku související s řečí a obrazovou představivostí. Aktivnější byl i jejich hipokampus, který je důležitý pro používání paměti a prostorové představivosti.

Podle vědců za tím stojí fakt, že při psaní rukou a využívání diářů, kalendářů a poznámkových bloků má člověk k dispozici úplnější prostorové informace, než když používá digitální přístroje. Naopak sjednocená podoba textu v digitálních zařízeních k zapamatování informací nepřispívá.

Zdroj: Novinky.cz

Další články k tématu